A szegedi Takács Zsófia lett az idei évad legjobb női táncművésze

Gálaesttel és díjátadóval ünnepelte a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége a Müpa Fesztivál Színházában hétfőn este. Az évad legjobb női táncművészének választották a szegedi Takács Zsófiát.

2019. április 30. 08:25

A szegedi Takács Zsófia lett az idei évad legjobb női táncművésze

A tánc világnapját, amely a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapjához kötődik, 1983 óta minden évben április 29-én ünneplik.

A gálaesten az idén is számos szakmai díjat adtak át.

Az évad legjobb női táncművészének járó elismerést különböző kategóriában Melnik Tatjana (Magyar Nemzeti Balett), Gyurmánczi Diána (Győri Balett),

Takács Zsófia (Szegedi Kortárs Balett),

Paput Júlia (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) és Pirók Zsófia Dorottya (FlamenCorazónArte Táncszínház) vehette át.

Az évad legjobb férfi táncművészének díját Balázsi Gergő Ármin (Magyar Nemzeti Balett), Matola Dávid (Pécsi Balett), Szabó Tamás (Duna Művészegyüttes) és Dragos Dániel (Miskolci Balett) kapta.

A gálaesten átadták az évad legjobb végzős növendéke, az évad legjobb pályakezdő táncművésze, továbbá az évad legjobb alkotója díjakat. Átvették az elismeréseiket A Táncművészetért díj, A Táncoktatásért díj, valamint A Tánctudományért díj kitüntetettjei, kiosztották továbbá az idei életműdíjakat és posztumusz életműdíjakat is.

Takács Zsófia (jobbra) a Szegedi Kortárs Balett és Gyurmánczi Diána, a Győri Balett tagjai lettek az idei évad legjobb női táncművészei modern-kortárstánc kategóriában

Az Imre Zoltán Alapítvány díját, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány A Táncművészetért díját, valamint a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjakat szintén a tánc világnapi gálaesten adták át.

A gálaműsorban ezúttal is az előző év díjazottjai lépnek fel, többek között a Bozsik Yvette Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett.

A gálaest rendezője Bozsik Yvette táncművész, koreográfus volt.

Tovább olvasom