A szegedi Szabó Sándor ezen a képen azt mutatja, hogy „ennyire érdekli a Fideszt a gáz és az áram (rezsi) drasztikus megemelése, a KATA-sok lenullázása, a kiemelkedő élelmiszerárak, a rekord magas infláció”

Egész pontosan annyira, hogy nem jelentek meg a kormánypártok az Országgyűlés mai, rendkívüli ülésén, ami így határozatképtelen volt.
A szegedi Szabó Sándor ezen a képen azt mutatja, hogy „ennyire érdekli a Fideszt a gáz és az áram (rezsi) drasztikus megemelése, a KATA-sok lenullázása, a kiemelkedő élelmiszerárak, a rekord magas infláció”

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett az ellenzék hétfőre a megélhetési nehézségekről, a rezsiárak emelkedése, a katás adózás átalakítása, az infláció és egyéb témákban, erről itt írtunk, ám az ülésen a kormánypárti, tehát a fideszes és a KDNP-s képviselők nem jelentek meg, így az határozatképtelen volt.

 

Szabó Sándor, Szeged szocialista országgyűlési képviselője a Facebookra feltöltött fotóján az látható, hogy szinte teljesen üres volt a Parlament ülésterme.

 

Az ellenzék azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt. Az ellenzéki képviselők közül végül 47-en ott voltak az ülésen, olyanok is elmentek, akik egyébként nem írták alá a kezdeményezést.

 

A távolmaradó kormánypártokat bírálta a Momentum     

Gelencsér Ferenc (Momentum) felszólalása során többször is bírálta, hogy a kormánypárti képviselők nem vettek részt az ülésen. Hol vannak a fideszes képviselők, hol vannak a gazdasági helyzetért felelős kormánytagok? – kérdezte a politikus. A „káoszkormányzásról” beszélő frakcióvezető azt mondta, hogy alig egy hónapja az új kata-törvénnyel több százezer magyar kisvállalkozó „megélhetését döntötték romokba”. Emellett szinte minden család életét nehezebbé teszi az „átgondolatlan, drasztikus” rezsiemelés, miközben a kabinet tudatosan gyengíti a forintot és arra sem hajlandó, hogy betartsa a világos szabályokat és hazahozza a magyaroknak járó uniós pénzeket. A kormánypártok folyamatosan a magyar családok védelméről beszélnek, de ez ellen cselekszenek – állította Gelencsér Ferenc.

 

Áfacsökkentést javasol a Jobbik

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) úgy fogalmazott: a kormány „nyerészkedik” a családok válságán, „ha úgy tetszik, akkor extraprofitot generál”. A Jobbik azt javasolta, hogy a rezsiszámlák áfatartalmát nullázzák le. Hozzátette, hogy átmenetileg az alapvető élelmiszerek áfáját is nulla százalékosra csökkentenék, a válság elvonultával pedig elképzelhetőnek tartanának egy 5 százalékos kulcsot. A politikus azt is bírálta, hogy a bébiétel, a pelenka, a gyermekruha egész Európában Magyarországon adózik a „legbrutálisabban”. Egyúttal megjegyezte, hogy a kormánynak a tűzifa után sem lenne szabad áfát beszednie.

 

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, hogy már ennek az évnek az első felében is 800 milliárd forinttal több áfabevétel érkezett, mint amennyit a kabinet beszedni tervezett. Hozzátette, hogy a kormány jövőre pedig „egy kétezer milliárdos nagyságrenddel” több áfát akar beszedni, mint a válságot megelőző időszakban. A képviselő közölte, hogy a pártjuk a plusz kormányzati adóbevételek egy részéből finanszírozná a korábban felsorolt javaslatait.

 

DK: a Fidesz nem védi meg az embereket!

Arató Gergely (DK) közölte, a Fideszre nem számíthat az ország, a Fidesz ígéretével ellentétben nem védi meg az embereket. Szerinte amikor az országot egyszerre sújtja a gazdasági, szociális és a klímakatasztrófa, akkor cserbenhagyás, árulás, felelőtlenség, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el a rendkívüli parlamenti ülésre.
 

Azt is mondta, az országnak szüksége lenne a vezetőire, mert miközben ők nyaralnak, a magyar polgárok nagy része rettegve várja az őszt, „a brutális rezsiszámlákat, az újabb áremeléseket, az elszabaduló forintárfolyamot, rémülten nézi a megszorításokat és adóemeléseket”. Az országnak nincs felelős kormánya, de van felelős ellenzéke – hangoztatta, jelezve, készülnek arra, hogy Fidesz erkölcsi, politikai, gazdasági csődje után a DK-ra számíthassanak az emberek. Szólt arról is, hogy a DK határozati javaslatban kezdeményezte a rezsiszabályok visszavonását és helyette egy fenntartható rezsicsökkentés kialakítását.

 

Párbeszéd: az emberekkel fizettetik meg a kormány hibáinak árát

Berki Sándor (Párbeszéd) felszólalásában kiemelte, a kormány politikai hibái, bűnei előbb-utóbb mindig visszaütnek a lakosságra, most az „Orbán-csomag” millióktól veszi el a létbiztonságot. Ennek oka szerinte nem sorscsapás, a külső körülmények összejátszása, hanem az, hogy „Orbán Viktor és a Fidesz összes stratégiai döntése hibás volt”. A képviselő szerint mára kiderült, stratégiai hiba volt az ország szinte teljes energiaellátását Oroszországra bízni, megszüntetni az élelmiszer-tartalékot, átjátszani "haveroknak” az állami földeket. Arról beszélt, 50 százalékkal lehetne alacsonyabb a háztartások rezsije, ha a Fidesz betartja 2010-ben épületszigetelésre tett ígéreteit.

 

Berki Sándor azt sürgette, hogy az élelmiszerválságot ezen termékek áfájának öt százalékra csökkentésével, az állami tartalékolás visszahozatalával és az öntözés támogatásának újragondolásával kezeljék.

 

Energetikai korszerűsítést javasol az MSZP

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy a kormánypártok a választás alatt nem mondtak igazat, mert azt állították, hogy megőrzik a rezsicsökkentést, az ellenzék azonban megszüntetné azt. Azt mondták, hogy nem lesz adóemelés, a kata megváltoztatása azonban adóemelést jelent.
 

Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott: az MSZP szerint áremelkedésre nincs szükség, mert a paksi erőmű el tudná látni a teljes lakosságot 12 forintos árammal. Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig azt mondták, hogy a Gazprom-szerződés biztosítja, hogy ne kelljen emelni a lakossági gáz árát - fogalmazott.
 

A jelenlegi „megélhetési és energiaválság” mutatja meg igazán, milyen következményekkel járt, hogy a kormány az elmúlt 12 évben elhanyagolta a lakóépületek korszerűsítését – érvelt a politikus. Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a kormány kezdje el az otthonok vissza nem térítendő költségvetési támogatásból finanszírozott, önerő nélküli hőszigetelését és nyílászáró-korszerűsítését. Ennek fedezetét elsősorban uniós forrásokból kell biztosítani, amit hazai költségvetési források egészítenének ki.

 

Fidesz: Gyurcsány!
 

Ha esetleg nem lenne elég baj, hogy háború és energiaválság van, még Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is „készül” – írta a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a Facebook-oldalán. Kocsis Máté arra reagált, hogy a DK vezetője szintén Facebook-oldalán azt fejtegette, hogy „rendetlenség lett”. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: „Ti tettétek. Mi meg készülünk”. A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc megint kormányozni szeretne. „Úgy érzi, most pont rá van szükség. A műsorát azonban már láttuk, nem felejtjük”. Kocsis Máté azt írta: Gyurcsány Ferenc „amikor tehette”, elvett egy havi nyugdíjat, és egy havi bért a közigazgatásban dolgozóktól, a tanárokról, és „úgy emelte az adókat, mintha nem lenne holnap”. Elvette az otthonteremtési és a családtámogatásokat, az adókedvezmény, s akkor is tizenötször emelte a rezsiárakat, amikor nem volt energiaválság Európában.

A kormánypárti politikus azt hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc „egyszer már tönkretett mindent, de ő most is készül”. „Mindenkinek jobb, ha nem teszi”.