A szegedi művészek benépesítették a rakpartot

Beharangozónkban azt írtuk, hogy ezen a hétvégén is tele lesz a Huszár Mátyás rakpart. Nem tévedtünk. Szombaton minden a színházról szólt, és így lesz a vasárnap is.

2020. augusztus 15. 22:01

A Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Szimfonikus Zenekar hármasára épül a Szeged Rakpart szombati és vasárnapi programja. Az időjárás is a kegyeibe fogadta a szegedieket, így semmi akadálya nem lehetett a kellemes szombati délutáni és kora esti programoknak.

Az idei utolsó ilyen jellegű rendezvény ezúttal is délután ötkor kezdődött, és az alaphangulatot a Szegedi Szimfonikus Zenekar kürt kvartettje teremtette meg. Mások mellett Verdi és Weber operáinak egy-egy nagyon ismert részlete csendült fel, és ezek mellett reneszánsz és romantikus zenedarabokat hallhatott a nagyérdemű a négy kürtművésztől.

Egy ugrásra a zenészek színpadától a Szegedi Nemzeti Színház jelmezraktárának egy részét próbálhatta ki-ki magára, és bizony vállalkozó kedvben nem volt hiány. Igaz, ehhez eleinte az is kellett a színházi szakemberek kellő meggyőző erővel invitálják kicsiket és nagyokat az alkalmi jelmeztárhoz, ahol aztán mindenki választhatott kedvére való maskarát magának.

A nyitóképre kattintva megnézheti Szabó Luca képeit a rendezvényről

Óriási nevetések és állandó fényképezkedés jelezte, hogy nem csekély közönségsikere volt a „színházi beöltözésnek”. Mellette szoborsimogató színesítette a szombati rakparti programot. Itt nagyméretű oroszlán, kutya, malac, ló és tehén várta a gyengéd gyermeki kezeket.

A Szegedi Nemzeti Színház tánckarának egy tagja szerette volna megmozgatni a publikumot, és nem rajta múlt, hogy nem táncoltak többen annál, mint ahány végül vállalkoztak rá. Pedig néptáncból a felhozatal pazar volt: gyors és lassú csárdás, ugrós és mars. Majd következett egy moldvai tánc, amelybe már sokan bekapcsolódtak.

A hangulat egész szombat délután remek volt a Huszár Mátyás rakparton.

Ott helyben órákra valósággá vált a gyakran idézett – Shakespeare-től származó – mondás, ami szerint „Színház az egész világ”. Ennek a varázsa bizony megérintette a kilátogatókat, akik a karantén hónapjai alatt elszokhattak a teátrum összetéveszthetetlen élményétől és hangulatától. Ideje lesz visszaszokni mindehhez, remélve, hogy nem olyan hónapok jönnek, hogy ismét magunkra kell zárunk az ajtót.

A Part Színház a nyitott kapuk rendezvénye, amely a szombaton látottak alapján egyre inkább a szegdi rakpart és a város életének részévé válik.

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind