A szegedi Madáchban is csatlakoztak a tanárok a polgári engedetlenségi mozgalmához

A hazai pedagógusok tiltakozóakciója egyre terebélyesedik. Erre példa Szeged, ahol múlt héten pénteken a Radnóti-gimnázium tanárai tiltakoztak, pénteken reggel a Deák Ferenc Gimnázium tantestületének kétharmada, majd néhány órával később a Madách Imre Általános Iskola tanárai demonstráltak.
Bod Péter

2022. március 04. 18:05

A szegedi Madáchban is csatlakoztak a tanárok a polgári engedetlenségi mozgalmához

A Madách tantestületének huszonhét tagja nem vette fel a munkát pénteken iskolakezdéstől délig. A negyvenhét fős tantestületből a polgári engedetlenségi akcióhoz csatlakozók tíz órakor az iskola főbejáratánál demonstráltak, és felolvasták közös petíciójukat.

 

Ebben megfogalmazták, amiket az elmúlt napokban az ilyen jellegű tiltakozó akciókon megszokhattuk: a pedagógusok külön-külön maguk döntöttek arról, hogy polgári engedetlenséget vállalnak. Akciójuk nem csatlakozik a pedagógus szakszervezetekhez, sem pártokhoz, és nem irányul sem a tankerület, sem az iskola vezetése ellen sem. Elsősorban a tanítványaik és a jövő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekednek a tanárok – hangzott el.

 

„Emberi kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet az Alaptörvényben biztosított jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára”

 

– szerepel a megmozduláson elhangzott szövegben.  

 

 

A Madách tanárai szerint egy demokráciában a problémákról való egyeztetés vezethet el a megoldásokhoz. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor a sztrájk lehet a következő lépés.

 

A február középén megjelent kormányrendelet éppen ez utóbbi akarja lehetetlenné tenni

 

– szerepel a petícióban. A tiltakozók a minőségi munkavégzés feltételeinek megteremtését, szabad légkört, elviselhető munkaterhelést követelnek tanárnak és diáknak egyaránt.  

 

„Olyan munkabért szeretnék, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. A felsoroltak együttes teljesülése vezethet el oda, hogy a pedagógusok valóban a diákokért dolgozhassanak”

 

– zárul a demonstráción felolvasott szöveg.

 

Címlapon

mutasd mind