A Szegedi Kortárs Balett legújabb produkciója nyitja a Bartók Béláról elnevezett első nemzetközi művészeti fesztivált

Április 2-ától több mint két héten keresztül világsztárokkal, ősbemutatókkal, idén rendhagyó, streamelt formában, az online platformokon várja a közönséget az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek. A rangos kulturális eseményt a Szegedi Kortárs Balett új bemutatója nyitja.

2021. március 03. 14:34

A Szegedi Kortárs Balett legújabb produkciója nyitja a Bartók Béláról elnevezett első nemzetközi művészeti fesztivált

Április 2. és 18. között első alkalommal rendezik meg – a Budapesti Tavaszi Fesztivál utódjának is szánt – Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket. A különleges kulturális esemény szervezője a Müpa. A nagyszabású ingyenes, streamelt összművészeti programsorozat az idén online platformokon, világpremierekkel, Európa neves hangversenytermeiből közvetített koncertekkel zajlik majd.

Bartók szellemiségét, kreativitását és alkotói szemléletét igyekeznek megjeleníteni

Olyan nemzetközileg elismert művészek lépnek fel, mint

  • Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra,
  • Kurtág György,
  • Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir.

A hazai résztvevők között most először láthatjuk majd egy rendezvénysorozat keretében mindhárom vidéki – a szegedi, a győri és pécsi – balett együtteseket, de fellép Charlie, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Vashegyi György, a Purcell Kórus és Lajkó Félix is.

– Bartók nemcsak a huszadik század egyik legnagyobb magyar zeneszerzője volt, hanem olyan személyiség, aki a mai napig fontos szerepet játszik Magyarország önmagáról alkotott képének formálódásában. Régi adósságot törleszt a magyar kulturális élet azzal, hogy születésének 140. évfordulójától kezdődően egy új, nagyszabású összművészeti fesztivál is Bartók Béla nevét viseli – mondta Káel Csaba, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket szervező Müpa vezérigazgatója az eseményről tartott mai sajtótájékoztatón.

Bár az idén áprilisban debütáló eseménysorozat számtalan Bartók-művet tűz műsorára, nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

Juronicsék vizuális látványjátéka nyitja a tizenhét napos fesztivált

A tizenhét napos, két tucat színvonalas kulturális produkciót felvonultató rendezvénysorozatot április 2-án este fél 8-kor a Szegedi Kortárs Balett legújabb produkciója, Bartók Concertójára koreografált táncjátéka nyitja.

A programsorozatról ma tartottak online sajtótájékozatót a Müpából

A sajtótájékoztatón Juronics Tamás, a szegedi balett együttes művészeti vezetője elmondta, korábban Bartók szinte valamennyi színpadi művét feldolgozta már, és régóta várt arra, hogy a Concertóval is foglalkozhasson. Az évforduló pedig most kiváló alkalmat kínált erre.

– A Müpa és a fesztivál felkérésére, kifejezetten erre alkalomra született az új koreográfia, amelyet a Nemzeti Filharmonikusokkal közösen mutatunk be, az előadás egyben koncert is lesz. A bő félórás mű ugyanis a zenekar előtt játszódik, valójában nem is igazi táncjáték lesz, ahogy a társulattól megszokhatták a nézők, sokkal inkább színpadi zenei installáció, vizuális látványjáték – árulta el a készülő darabról a szegedi Kossuth-díjas koreográfus.

(Juronics Tamással készült exkluzív interjúnkat hamarosan olvashatják!)

Legendás hangversenytermekbe is bepillanthatnak a nézők

Az eseménysorozat idén olyan nagyszabású streamelt, ingyenes programfolyamként valósul meg, amely a régióban is egyedülálló. A közvetítések adta lehetőségekkel élve a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek online felületein keresztül nem csupán a hazai bemutatókat követheti bárki a világ bármely pontján, de a nézők bepillanthatnak majd a világ egy-egy legendás hangversenytermébe is.

Az eseménysorozat nemzetközi együttesei és sztárkarmesterei a járványhelyzet miatt ugyanis saját városukból adnak streamelt koncertet a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek közönségének.

Élő közvetítés formájában valósul meg például az idén 95. születésnapját ünneplő komponistazseni, Kurtág György egyetlen operájának magyarországi bemutatója.

Az idén 95. születésnapját ünneplő Kurtág György egyetlen operáját is bemutatják (fotó: Posztós János)

A kiváló dirigens, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra a Royal Albert Hall színpadáról nyűgözi majd le a hallgatóságot. Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir az oxfordi Sheldonian Theatre koncertterméből, míg René Jacobs és a Kammerorchester Basel Svájcból, a Don Bosco Basel Paul Sacher hangversenyterméből köszönti majd a Bartók Tavasz nézőit a képernyők előtt, Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala pedig egyenesen Olaszországba repíti a közönséget egy este erejéig.

Charlie a Budai Várból, a Forte Társulat az Eiffel Műhelyházból jelentkezik

Rendhagyó perspektívából mutatja meg a világnak a magyar fővárost a Bartók Tavasz talán legizgalmasabb helyszíne: a Budai Vár egyik emblematikus tere is koncerthelyszínné alakul.

A zenei élet olyan hazai kiválóságai és ifjú csillagai foglalják el a Savoyai teraszon felállított színpadot, mint Charlie és a Bagossy Brothers Company, a közönség pedig a járványügyi szabályoknak megfelelően, streamelt formában követheti az ingyenes koncerteket.

A Savoyai teraszon felállított színpadon lép fel a Bagossy Brothers Company

A rendezvénysorozat keretében ismét színpadra áll az újraalakult Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a két frissen csatlakozott taggal, a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és az angol csellistával, Vashti Mimosa Hunterrel kiegészülve Bartók valamennyi vonósnégyesét megszólaltatja.

Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus egy különleges Mozart-esttel örvendezteti meg a közönséget, de a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is premierre készül. Felejthetetlen online pillanatokat ígér az Eiffel Műhelyházból közvetített Keresztkantáták című bemutató is, melyben Horváth Csaba koreográfus, a Forte Társulat és a Magyar Állami Operaház művészei Bach három kantátáját dolgozzák fel.

Az idén integrálódik az eseménysorozatba a legnagyobb hazai világzenei fesztivál, a Budapest Ritmo is. Az összetéveszthetetlen hangulatú programsorozat a Bartók Tavasz idején varázslatos dokumentumfilmekkel és olyan kiváló zenészek kifejezetten erre az alkalomra megálmodott koncertjeinek közvetítésével várja a közönséget, mint a Tárkány Művek, a Bettika Quintet, a Cimbaliband, Cserepes Károly vagy Dresch Mihály.

A Kelemen Kvartett Bartók valamennyi vonósnégyesét megszólaltatja (fotó: Ora Hasenfratz)

Április 11-én, a költészet napján pedig a legendás Makám együttes enged bepillantást három évtizedes, gazdag történetébe, múltjába és jelenébe.

– A Bartók-évforduló kiváló alkalmat kínál arra, hogy megmutassuk, az alkotóerő és a kreativitás felülkerekedik a nehézségeken. A szándék az, hogy a fesztivál a következő években fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, és még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a külföldről érkező turisták számára, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a világjárványt követően talpra állhasson, megerősödhessen a kulturális és turisztikai terület – mondta végül Káel Csaba.

rag

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind