A szegedi iskolák készülnek az országos tanársztrájkra

Szeged több iskolájában is erőteljesen készülnek arra, hogy csatlakoznak a január 23-án kezdődő országos sztrájkhoz, ami a tervek szerint egész hetes lesz. A tanárok munkabeszüntetése közvetlenül a középiskolai felvételik után lesz.
Bod Péter

2023. január 16. 15:09

A szegedi iskolák készülnek az országos tanársztrájkra

Teljesen biztosnak látszik, hogy három szegedi középiskola, a Deák Ferenc Gimnázium, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanárai résztvevői lesznek az idei középiskolai felvételik után kezdődő országos sztrájknak.

 

A tervezett egyhetes, január 23-án kezdődő tanársztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdette meg, amely a Tudásmenet nevű tiltakozó akciót követi. Az oktatás ellehetetlenülő feltételei miatt legutóbb pedagógusok egy csoportja gyalog tette meg az utat Miskolcról Budapestre, és közben sok törekevéseikkel rokonszenvező csatlakozott a tiltakozók menetéhez.

 

A pedagógus érdekvédelmi szervezetek a meghirdetett sztrájk kapcsán arra kérték a hazai iskolák tanárait, hogy hétfő 16 óráig jelezzék, bekapcsolódnak-e a tiltakozóakcióba. A szegedi iskolák közül a felsorolt három egészen biztosan csatlakozik, de ez nem zárja ki, hogy a kör akár jelentősen is bővülhet Szegeden.

 

A Szeged.hu információ tanárok elmondták, hogy kétségkívül érzékelhetők a kifáradás jelei a tantestületekben, ami nem csoda, mert a mögöttük álló ősszel több egymást követő demonstráción adtak hangot a pedagógusok az oktatás helyzete miatt elégedetlenségüknek. 

 

A szegedi iskolákból olyan információk is eljutottak hozzánk, hogy a résztvevők számát azért sem tudják elmondani, mert a szervezésnek ebben a fázisában még maguk sincsenek ezzel tisztában. Volt olyan iskola, amely azt ígérte a Szeged.hu-nak, hogy kedden már megközelítőleg pontos számokkal szolgálhatnak a sztrájkhoz csatlakozók számáról.

 

Egy másik informátorunk azt mondta: az elkövetkező napokban akár nagyon felgyorsulhat a tiltakozóakcióhoz csatlakozók száma, hólabda-effektus indulhat el, vagyis a csatlakozókhoz egyre többen csatlakoznak. Ezt persze a lehetséges forgatókönyvek egyike – tudtuk meg. 

 

A félelem légköre is nehezíti a sztrájkra készülők dolgát – hallhattuk. A kirúgás és a kirúgással való fenyegetés fegyverét a hatalom eddig is bevetette a tanítók és a tanárok ellen. A fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból több tanárt is elbocsátottak a munkabeszüntetésekben való részvételük miatt. 

 

Legutóbb az elbocsátás feltételeit változtatta meg az oktatásügyet is felügyelő Belügyminisztérium azzal, hogy gyakorlatilag korlátlan jogokkal és elnyújtott határidőkkel válhatnak meg a tankerületek a demonstrációkban és polgári engedetlenségben résztvevő pedagógosoktól. 

 

Az országos tanársztrájkot január 23-tól öt egymást követő munkanapra hirdették meg, ami így január 27-én zárul.

 

Addig egy hét van hátra.