A szegedi egyetemen végzett hallgatók várják el a legkisebb kezdő fizetést: minimum 263 ezret szeretnének haza vinni

Pályakezdőként a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatói várják el a legalacsonyabb induló fizetést, átlag havi nettó 263 ezer forintot, a Szent István Egyetemről kikerülők pedig a legtöbbet, 347 ezer forintot – derül ki egy friss felmérésből.
Rafai Gábor

2023. január 27. 14:37

A szegedi egyetemen
végzett hallgatók várják el a legkisebb kezdő fizetést: minimum 263 ezret
szeretnének haza vinni

Az egyetemi végzettséggel rendelkezők munkaerőpiaci elváratásait és lehetőségeit vizsgálta legújabb elemzésében a Profession.hu, amelynek adatbázisában a 104 ezer fős mintában az a tizennyolc intézmény – közöttük a Szegedi Tudományegyetem is – szerepel, amelyet a legtöbb, az adatbázisban szereplő felhasználó elvégzett.

 

A diplomás pályakezdők átlagosan havi nettó 263–347 ezer forint közötti fizetést kérnek. 

 

Ez az elvárás a legalább tízévnyi szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók esetében havi átlag 413–591 ezer forint.

 

Az itt végzett, több éves tapasztalattal bíró diplomások bérigénye a legmagasabb 

(nettó/hó/forint) 

 

  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 504 ezer
  • Budapesti Corvinus Egyetem 466 ezer
  • Óbudai Egyetem 463 ezer

 

„Az inflációval párhuzamosan érthetően a munkavállalók fizetési igénye is emelkedett, viszont a magyarországi cégeknél jellemző bérkorrekciókhoz képest jóval alacsonyabb mértékben. Az őszi HR Körkép kutatásunkból kiderült, hogy a magyarországi munkáltatók 66 százalékánál volt bérkorrekció 2022-ben, és 58 százalékuk tervezte 2023-ban is a fizetések emelését” – mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

 

Hozzátette, hogy az esetek háromnegyedében legalább 10 százalékos bérfejlesztés történt, a diplomások fizetési igényei viszont átlagosan ennél jóval kisebb mértékben, mindössze 3-4 százalékkal emelkedtek.