A szegedi egyetem valóban úgy tesz, mintha rendben lenne az Erasmus+

Az elmúlt napokban körlevelet kapott a Szegedi Tudományegyetem sok oktatója, amelyben arról értesítették őket, hogy a következő tanévre szóló Erasmus+ pályázatok jelentkezési határideje és lebonyolítási rendje nem fog változni az elmúlt évekhez képest.
Bod Péter

2023. január 13. 13:13

A szegedi egyetem valóban úgy tesz, mintha rendben lenne az Erasmus+

Ez alapesetben nem volna hír. Ám hétfő óta az a bejelentés uralja a magyar sajtót, hogy Európai Bizottság az alapítványi formában működő magyarországi egyetemek kuratóriumainak összetétele kapcsán egyet nem értése jeleként felfüggesztett két, a hazai felsőoktatás érintő két pályázatot, az Erasmus+-t és a Horizon Europe-ot. 

 

Igaz, ezzel szemben a Szeged.hu-nak nyilatkozta elsőkét Szabó Gábor professzor, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke, hogy amennyiben az előttünk álló hónapokban a magyar kormány nem tud megegyezni az Erasmus+-hoz tartozó uniós összegek felfüggesztésének megszüntetéséről, akkor a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) saját forrásból fogja a pótolni a kieső pályázati összeget. 

 

 

Mint a Szeged.hu-nak szerdán nyilatkozó Szabó Gábor elmondta az diákok részére kiírt oktatási csereprogram esetében még arra is szeretne ügyelni a szegedi egyetem, hogy a szegedi diákok mobilitása, vagyis, hogy bekapcsolódhassanak a külföldi egyetemeken folyó oktatásba, azon a szinten maradjon a következő tanévben, amilyen az a most futó, 2022/2023-as tanévben áll.

 

A Szeged.hu cikkét szinte az egész magyar sajtó átvette, és egy nappal Szabó Gábor bejelentése után a Kormányinfón már Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta el, hogy megegyezés hiányában a kormány a magára vállalja, hogy kifizeti azt az összeget, amelytől az uniós felfüggesztés miatt eleshet teljes magyar felsőoktatás.

 

Vagyis lesz, lehet pénz Brüsszel nélkül is a magyarországi hallgatók külföldi tanulmányainak finanszírozására. Bár a téma kapcsán több, a hazai felsőoktatásban dolgozó oktató megjegyezte, hogy az Erasmus+ esetében egyezséget kell kötni a hazai egyetemeknek a magyar diákokat fogadó, külföldi felsőoktatási intézményekkel. Így nem jelent automatikus folytatást a magyar diákok számára az Erasmus+ esetében, hogy az uniós döntés miatt megvont pénzt a kormány a program magyar szereplőinek rendelkezésére bocsátja.

 

 

Az SZTE az Erasmus+ 2023/2024. tanév pályáztatásával kapcsolatos körlevelben egyebek mellett az olvasható, hogy a következő tanévre szóló pályázatok beadási határideje ez év február 23-a.

 

A körlevél azt is tartalmazza, hogy „a bilaterális szerződések hosszabbítása folyamatban van”. Vagyis azokról a szerződésekről van szó ebben az esetben, amelyeket a diákokat küldő és fogadó egyetemeknek meg kell ilyen esetben kötni egymással az erasmusos diákok esetében. 

 

Az egyelőre nem világos, mi lesz, mi lehet a magyar egyetemi oktatók jövőbeli Erasmus+-os pályázati lehetőségeivel, mert mind a szegedi egyetem, mind a magyar kormány kommunikációjában eddig kizárólag a diákok mobilitásának további biztosításáról esett szó, noha az Erasmus+-nak az oktatói csereprogram is a része.

 

A szegedi egyetem az ügyről szóló körlevele megerősíti, hogy az Erasmus+ jelenleg futó programjai zavartalanul folytatódnak a most zajló tanévben.