A szegedi boszorkányperek és a dóm tornyai is megelevenednek Renata festményein és verseiben

Szegedi Tükör

2022. október 22. 15:49

A szegedi boszorkányperek és a dóm
tornyai is megelevenednek Renata festményein és verseiben

Október 24-éig még látható az Agóra földszintjén Renata Maroti festménykiállítása. A szegedi autodidakta festőművész és versíró elmúlt két évben készült képeiből rendezte első kiállítását. Művei akrilfestmények, helyenként kiegészítve akvarell-, kollázs- és gipsztechnikával. A legkülönbözőbb élethelyzetek, érzelmek ihlették. Találkozhatunk gyermekkori emlékekkel, szerelemmel, elmúlással, gyűlölettel, közönnyel, a lét értelmének kérdésével, az ellentétek vonzásával, mások elfogadásának fontosságával, női szépséggel, történelmi személyekkel és vadvirágos rétekkel.

 

Céline change my mind

 

Renata gyerekkora óta alkot, és elmondása szerint sosem a felszín, hanem az arcok, a történetek, az épületek mögötti lét és lélek foglalkoztatta. Sokat töprengett a létezésen és elmúláson. Gondolataiból a festményei mellé meg is oszt jó néhányat a tárlaton, így vezetve a látogatókat. Többet ezek közül versekben jelenít meg. A kiállítás középpontjába a szegedi boszorkányt ábrázoló képét tette, mellé a Szegedi boszorkánylegenda című versét, mely a szegedi boszorkányperek idejébe vezet vissza a Boszorkányszigetre, ahol 1728-ban hat férfit és hat nőt égettek el máglyán boszorkányság vádjával.

 

Fáraó Magnetika

 

A fogadalmi templom ikonikus tornyai is megelevenednek egyik festményén. Ha jobban megnézzük, a dóm a fáraónő fejdíszén is visszaköszön. A Magnetika című képről Renata elárulta, az édesanyját festette meg, akit így köt össze a múlttal és jelennel.

 

Címlapon

mutasd mind