A szegedi bölcsészképzés a legjobb az országban

Mindez a HVG Diploma 2021 című kiadványában szerepel. Az egzakt méréseken és mutatókon alapuló felmérés több vonatkozásban is arról árulkodik, hogy a SZTE BTK-n valamit egyedülállóan jól csinálnak.

2020. december 08. 16:33

A szegedi bölcsészképzés a legjobb az országban

A fentiek annál is inkább igaznak tűnnek, mert összesítve és különböző tudományterületek szerint is osztályozták a magyar felsőoktatási intézményeket és karokat. Ebből kiderül, hogy nem csak más bölcsészettudományi karokkal összevetve tartozik a magyar felsőoktatás abszolút élmezőnyébe a SZTE BTK.

Az oktatói kiválóság alapján az ország legjobbja lett a szegedi egyetem bölcsészettudományi kara, egyben a SZTE legjobb kara is a BTK lett a HVG Diploma 2021 felmérése és rangsora szerint.

Az eredmények azonban itt korántsem érnek véget. 

Az összesített képzési rangsorban a negyedik helyen végzett a szegedi bölcsészkar, itt tudományterülettől függetlenül mérték egymáshoz a hazai egyetemeken működő karokat. Ebben az összevetésben kiemelkedően jó helyezésnek számít az SZTE BTK eredménye.

Még ennél is kedvezőbb a helyzet, ha ugyanebben az összevetésben az oktatói kiválóságot mérik. Itt a harmadik helyen végzett a szegedi bölcsészkar, amit csak két természettudományi, az ELTE és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) kara előzött meg.

A HVG idén is az oktatók tudományos fokozatai, a hallgatók felvételi pontátlaga és a már felvételkor nyelvvizsgával rendelkezők aránya alapján határozta meg az egyetemi ranglistát.

Az abszolút összesített rangsorban

az ország negyedik legjobb felsőoktatási intézményeként értékelték a Szegedi Tudományegyetemet,

ami mind az oktatói, mind a hallgatói kiválóság alapján a hatodik helyen szerepel.

B. P.

Tovább olvasom