A szecesszió gyöngyszemei Szegeden

A szecesszió világnapja alkalmából sétára invitálja az érdeklődőket a Tourinform Iroda, amely során Szeged szebbnél szebb szecessziós épületeit és azok történeteit ismerhetik meg a résztvevők.

2018. június 01. 16:47

A szecesszió gyöngyszemei Szegeden

Életében világhírű dalköltő és cigányprímás szobra Margó Ede 1912-ben készült alkotásán, a szecesszió jegyeit fedezhetjük fel. Az anyaga rózsaszínű-fehér márvány, a kompozíciónak keretet egy vadrózsa bokor ad, amely előtt gondolataiba mélyedve áll Dankó Pista és egy új dallamot próbál pengetéssel elővarázsolni a hegedűjének húrjain…

A következő “kép” amikor tekintetünket a dalköltő feje fölé emeljük és megpillantjuk a magyar szecesszió emblematikus alakjának, Lechner Ödönnek díszítő kompozícióit a Deutsch palota homlokzatán. A népművészeti motívumok Zsolnay majolikába történő megjelenítése, a főhomlokzat megoldásának ritmikája, üteme és dallamsora a budapesti Posta-takarék épületét idézi meg városunkban.

A szegedi séta során “Lechner-nyitány” után Raichl (Raichle) Jenő Ferenc szegedi épületei közül a Gróf palota, a Móricz ház kerül bemutatásra. A Szent István téren Magyar Ede szobránál megemlékeznek a résztvevők a zseniális, de tragikus sorsú művész szobra előtt annak munkásságáról, s azt követően a Református palota tanulmányozásába kezdenek. Utána a Széchenyi tér északi oldalán a Takaréktár utca, Horváth Mihály utca szecessziós házai, az OTP és a “Vasaló-ház” már az új zsinagóga tervezőjét: Baumhorn Lipótot dicséri. 

A folytatásban Magyar Ede épületei kerülnek sorra: a Kiss Ernő utca és a Tisza Lajos körút sarkán lévő Wőber házat, mely halála után lett kész, majd a Goldschmidt ház következik mely 1905-ből az egyik első nagy megrendelése volt. A kapu üveg ablakain át láthatók a táncos lábú hölgyei, kiknek “eredetijeit” Párizsban bizonyára személyesen is ismert.

Kis témaváltás a zsinagóga a már említett Baumhorn Lipóttal, mely után szomorú kötelesség bemutatni a helyszínt, ahol 1912. május 5-én Magyar Ede öngyilkos lett a Jósika u. 14 számú házban, Herczegh Jánosné iránt érzett szerelme és kilátástalannak tűnő anyagi helyzete miatt. A séta innen a belváros felé folytatódik és több fontos épület következik:  a Fekete sas u. 25, a Gazdasági és Iparbank székháza, majd a Kölcsey utcában az Új Wagner ház, utána az Ungar Mayer ház. Végül a Reök palota, mint minden szegedi szecessziós épület csúcsa,  zárja a szecessziós sétát.

Az ingyenes séta időpontja 2018. június 9. 10.00-12.00. A programra előzetes bejelentkezés szükséges! Jelentkezés és információ: +36-62/488-690, +36-62/488-699, szeged@tourinform.hu