A szakmai szövetség szerint „megdöbbentően rossz lépés” a napelemezés kinyírása

Egyöntetű a kormány döntésének elutasítottsága mind a szakma, mind a felhasználók részéről.
Kékes Viktória

2022. október 18. 08:00

A szakmai szövetség szerint „megdöbbentően rossz lépés” a napelemezés kinyírása

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy új lakossági napelemes rendszerek ezentúl nem tölthetnek vissza áramot a hálózatba. A kormány a magyar áramhálózat elavultságával magyarázta a döntést, amely nem bír el ennyi feltöltést. Közben az is kiderült, hogy mégsem lehet novembertől újra jelentkezni a napelem támogatásra: a Technológiai és Ipari Minisztérium egy közleményben tudatta az érintettekkel, hogy lefújják az uniós forrásból finanszírozott lakossági napelemes pályázat második szakaszát. Azaz nem csak kinyírják, de a pénzt is kiveszik a napelemezésből.

 

A kormány döntése azokat viszont nem érinti, akik már használják a napelemet, vagy már beadták igényüket. Hogy az új szabályok mikortól érvényesek, a bejelentés óta nem tudni, így aztán aki teheti, megpróbálja kihasználni a fennmaradó időt. Az RTL Híradó információi szerint az egyik legnagyobb szolgáltatónál a múlt hét csütörtöki bejelentés óta több mint 15 ezer új igénybejelentést kaptak, amelyeket az eddigi ügymenetnek megelelően, be is fogadtak. 

 

A Szakmai Szövetség szerint a kormány hatalmas hibát követ el, hiszen a döntésük miatt nem éri meg lakossági napelemet felszerelni, vagyis lényegében megszüntetik ezt a piacot. Mindezt úgy, hogy Magyarország jelenleg is jelentős mennyiségű villamosenergiát importál. (Ráadásul drágán.)

 

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy a kormány döntését a szakma (az áramszolgáltatók, az engedélyezézők, a kivitelezők) és a felhasználók is egyöntetűen elutasítják. 

 

„Ez egy megdöbbentően rossz döntés, hiszen nincs olyan állapotban a villamosenergia-hálózatunk, hogy arról egyöntetűen ki lehetne jelenteni, hogy sehol nem lehet rá csatlakozni”.

 

A Szövetség hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy a múlt heti kormányzati döntéssel a lakossági napelemes beruházások gyakorlatilag értelmetlenné válnak, holott a napelemes rendszerek bővülésének akadályozása nem segíti, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja. A szövetség ezért kérvényezte a szakminisztériumnál, hogy azoknál a háztartási méretű, kis napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, ott tegyenek kivételt, és ne tiltsák a visszatáplálást. Emellett javaslatot tettek arra, hogy azoknál a háztartási kiserőműveknél, ahol a visszatáplálás lehetőségét nem kéri az igénylő, gyorsított eljárás keretében engedélyezzék a napelemes rendszer telepítését.