A szakemberek szerint oda az idei kajszibaracktermés

Az elmúlt napok fagyos reggelei nagy károkat okoztak a gyümölcsösökben. A szakemberek szerint idén sok kajszibarackra nem kell számítani, a Csongrád megyében legnagyobb területen termelt gyümölcs, az őszibarack is megsínylette az időjárást.

2020. április 01. 18:13

A szakemberek szerint oda az idei kajszibaracktermés

Egy hét alatt két alkalommal is fagyos reggelek voltak Csongrád megyében. Március 23-án és 31-én –5 és –8 fokot mértek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei igazgatóságának tájékoztatása szerint a kajszibarackot teljes virágzásában érte a fagy, így alig lesz termés az idén. A 23-i fagy inkább az őszibarack korai fajtáinál okozott károsodást. A gazdák most még nem tudják mondani, hogy mekkora kár érte az ültetvényeket, ez csak pár hét múlva derül ki, amikor megindul a virágzás. Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban még várható nulla fok alatti hőmérséklet és az is okozhat majd károkat.

Az időjárás valamennyi gyümölcsöst, a kajszit, az őszibarackot, az almát és a szilvát is fenyegeti.

Füstöléses védekezés Forráskút határában, őszibarack ültetvényen

A fagy ellen többféle módon védekezhetnek a gazdák. Az egyik a füstölés, amely költséghatékonya, azonban nem jelent teljes védelmet. Kémiai védekezést is szoktak alkalmazni, ezekkel a fák stressztűrőképességét növelik. Ezeknek a szereknek általában két napig tart a hatása. Emellett telepített fűtőberendezésekkel is szoktak védekezni, valamint paraffin gyertyák alkalmazásával. Ez utóbbi hatékony, azonban nagyon drága módszer.

A megyei igazgatóságra eddig hatvan bejelentés érkezett, azonban az elkövetkező hetekben még biztos, hogy további gazdák jelentkeznek a kamaránál a fagykárok miatt.

Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete az utóbbi években jelentősen lecsökkent. Az ezredfordulón meglévő termőterületnek mára kevesebb, mint a fele van meg, jelenleg 3,6 ezer hektár körüli. Az éves termés az időjárási körülményeknek megfelelően ingadozó, 16-45 ezer tonna között mozog.

Az őszibarackos kertek nagyobb hányada Csongrád megyében található, 1440 hektár, amelyen átlagosan 20-25 tonna termett az elmúlt években.

Az idei őszibarack termést egyelőre még nem lehet megbecsülni, sok függ az elkövetkező napok időjárásától.

Tovább olvasom