A szabad mozgás akadályait le kell bontani! – Látássérültek tesztelték a szegedi belvárost

Mi gátolja és mi segíti a vakokat és gyengénlátókat, hogy a szabad mozgás révén képesek legyenek részt venni a mindennapi életben? – egyebek mellett erre kereste a választ gyakorlati módon is egy Szegeden rendezett szakmai találkozó.
Bod Péter

2022. június 07. 18:05

A szabad mozgás akadályait le kell bontani! – Látássérültek tesztelték a szegedi belvárost

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége tagegyesületeinek tagjai és szakemberei tíz megyéből gyűltek össze kétnapos szegedi szakmai rendezvényükre, amit kedden és szerdán rendeznek a városban Beszélgessünk akadálymentesen címmel.

 

A szervezők igyekeztek a gyakorlat oldaláról is megközelíteni, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az utcai és a tömegközlekedés kapcsán a látássérülteknek. Éppen ezért a szakmai találkozó valamennyi részt vevője „élesben” próbálta ki: hogyan és mennyire akadálymentes Szeged belvárosa. Elkísértük őket.

 

A huszonnyolc főből álló csapat a Bocskai utcából indult, itt található a Vakok és Gyengénlátók megyei szervezetének irodája. A rövid séta az Anna-kútnál található villamos megállóig vezetett, ahol a rövid várakozás után a csapat felszállt a 2-es villamosra és közösen elment az Aradi Vértanúk teréig.

 

Már az indulásnál óriási könnyebbséget jelentett, hogy a villamosok akadálymentesek, így a felszállás jelentett gondot. Látássérültekkel utazva azonnal új értelmet nyert a villamosokon alkalmazott utastájékoztatást, ami megállóhelyről megállóhelyre közölte, hol tartunk.

 

A leszállás éppen ezért nem jelenthetett gondot. Amikor a csapat az Aradi vértanúk terén összerendeződött, Ballai Anna Mária, a megyei egyesületi elnök arra kért mindenkit, hogy a Tisza Lajos körút zebráján átkelve a Hősök kapujánál gyülekezzenek.

 

Itt rövid eligazítás következett. Szó esett arról, hogy a zebrán való átkelésben mekkora segítség a látássérülteknek a hangjelzés, valamint az is, hogy járdán elhelyezett vezetősávok mennyire hasznosak. Ezt követően mindenki a Honvéd tér felé vette az irányt.

 

Nekünk pedig lehetőségünk volt szót váltani Balla Anna Máriával, aki a Szeged.hu és a Szeged Televízió érdeklődésére elmondta, hogy Csongrád-Csanáddal együtt tíz megye vakok és gyengénlátók egyesületeinek képviselői gyűltek össze Szegeden.

 

Látássérültek mellett akadálymentesítéssel foglalkozó mérnökök, valamint rehabilitációs szakemberek vesznek részt a kétnapos szegedi rendezvényen. A megyei vezető mások mellett az is elmondta, hogy a látássérültek most a gyakorlatban tesztelhetik a járdákon a számukra kialakított vezetősávokat. E mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy új problémát jelent számukra, hogy egyre több étterem és kávézó települ ki az utcára teraszokkal, amik megnehezítik a vakok és gyengénlátók közlekedését. A nehézségeket számát gyarapítják az üzletek utcára kihelyezett megállítótáblái is – hangzott el.

 

Más megfogalmazásban – tette hozzá, ez azt is jelenti, hogy nem lehet a fal mellett közlekedni, a kapualjakat és a kiszögeléseket támpontoknak tekinteni, mert ezt a „rendet” a teraszok felborították.

 

 

A keddi belvárosi tesztsétának két vakvezető kutya is a tagja volt. Az egyik gazdája, a Pécsről érkezett Sziva Dániel érdeklődésünkre elmondta, hogy óriási könnyebbség számára a kutya munkája. A kutya ott is könnyűszerrel elboldogul, ahol esetleg rosszul lennének kijelölve a vezetősávok.

 

Mivel a kutyát úgy tanították be, hogy minden akadályt kikerül, így az utcai közlekedés szinte akadálytalanná válik gazdája számára. Szeged kapcsán elismerően szólt arról, hogy a gyalogos jelzőlámpák sípoló jelet adnak. Ennek hiányában ugyanis egy látássérült nem tud átkelni a zebrán.

 

Ezt azzal egészítette ki, hogy a 2-es villamoson megfelelő hangerőn szólt az utastájékoztatás, aminek azért kiemelkedő a jelentősége, mert lakóhelyén, Pécsen több alkalommal azt tapasztalta, hogy hiába szól az utastájékoztatás a buszokon, olyan halkan történik ez, hogy nem érthető.

 

A mostani szegedi szakmai rendezvény és a belvárosi séta legnagyobb jelentőségét a tapasztalatcserében látja Németh Orsolya, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szakmai vezetője.

 

Az akadálymentesítés a látássérültek számára is a szabad mozgás alapfeltétele, amely e nélkül elképzelhetetlen. Akadálymentesítés nélkül a vakok és gyengénlátók nem tudnának részt venni a sem a társadalmi, se a mindennapi életben – tette hozzá a szakember.

 

Magyarországon is alkalmazzák azt a látássérültek számára kifejlesztett speciális távirányítót, amely képes kommunikálni a zebráknál elhelyezett gyalogos közlekedési lámpákkal. Ezek nem adnak folyamatosan hangjelzés, csak akkor, ha a távirányítóról ilyen üzenet érkezik felé. A fővárosban ezzel az eszközzel „felismerhetőek” a buszok, a trolik és a villamosok. Így a készülék használója tudhatja, mi érkezett a megállóba.

 

Közel egyórás belvárosi séta után – ez érintette Kossuth Lajos sugárutat, az Aradi Vértanúk terét, a Tisza Lajos körutat, a Dóm teret és az Oskola utcát is – tért vissza a tesztsétálásból a csapat a kiindulópontra, a Bocskai utcába. Az útközben szerzett tapasztalatok alapvetően kedvezőek voltak.  

 

Megkockáztathatjuk azt a kijelentést, hogy az akadálymentesítésben Szeged a hazai városok között az élvonalban található.