A svájci Jeantet-Collen-díj is Karikó Kataliné és a BioNTech alapítóié

Az mRNS-alapú vakcinák fejlesztéséhez hozzájáruló három kutató kapja meg a 2022-es Jeantet-Collen-díját. Karikó Katalin, Szeged díszpolgára, a BioNTech vezető alelnöke, valamint a német céget alapító Uğur Şahin és Özlem Türeci együttműködését jutalmazza a svájci kitüntetés.
Garai Szakács László

2021. november 30. 11:29

A svájci Jeantet-Collen-díj is Karikó
Kataliné és a BioNTech alapítóié

„A 2022-es Jeantet-Collen-díjat a transzlációs orvostudományért Karikó Katalin magyar, valamint Uğur Şahin és Özlem Türeci német állampolgár megosztva kapja. Olyan mRNS-alapú vakcinák tervezéséért és fejlesztéséért, amelyek biztonságosan védik az emberiséget a halálos SARS-CoV-2 vírus ellen” – jelentette be ma délelőtt Genfben a Louis-Jeantet Alapítvány.

 

A terápiás célú hírvivő RNS kutatásának eredménye az „új típusú” koronavírus „elleni, rendkívül hatékony oltóanyag látványosan gyors kifejlesztése. Ez döntő szerepet játszott a COVID-19 pandémia világméretű megfékezésében. Munkájuknak páratlan hatása lesz a jövőbeni kórokozók és rákos sejtek elleni vakcinák kifejlesztésében” – összegezte a három kutató közös munkájának eredményét a közlemény.

Mindhárman 150 ezer svájci frank – közel 53 millió forint – támogatást kapnak a munkájukhoz. Ebből az összegből Karikó Katalin, az SZTE professzora a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza.

 

A Jeantet-Collen-díj átadó ceremóniáját 2022. október 11-én tartják.

 

Az Európa Tanács valamely tagállamában élő orvosbiológiai kutatók nyerhetik el az 1986-ban alapított Louis-Jeantet-díjakat. „Ha a jutalmazott tudományos eredmény közel áll az emberiséget sújtó betegségek elleni küzdelem gyakorlati alkalmazásához, akkor az egyik Louis-Jeantet-díj átváltozik a transzlációs orvoslás Jeantet-Collen-díjává, amelyet a Désiré Collen Stichting adományai támogatnak” – olvasható az alapítványi elismerés ismertetőjében.

 

A legjobban dotált európai kitüntetések a Louis-Jeantet-díjak. Mindegyikhez körülbelül 500 ezer svájci frank – közel 176 millió forint – jutalom tartozik. Ám ennek csak tíz százalékát kapja meg személyesen a kitüntetett tudós. A támogatás kilencven százalékát a folyamatban lévő kutatásának a finanszírozására kell fordítania. Így a Jeantet-Collen-díj is – az élvonalbeli kutatók elvégzett munkájának az elismerése mellett – az innovatív kutatási projekt folytatására ösztönöz.

 

A Louis-Jeantet-díjak valamelyikével elismert száz kutató közül eddig tizennégy nyerte el később a Nobel-díjat.

Címlapon

mutasd mind