A strasbourgi bíróság elmeszelte a nyilvános adóslistát

A NAV háromhavonta nyilvánosságra hozza a nagyadósok listáját, ezzel fordult bírósághoz még évekkel ezelőtt egy érintett. A nyilvános megszégyenítést több politikus is megszerette.
Szlavkovits Rita

2023. március 10. 18:00

A strasbourgi bíróság elmeszelte a
nyilvános adóslistát

Az adóslistát még a Horn-kormány idején tette lehetővé egy jogszabály 1996-ban, de a Fidesz-kormány is megszerette. Azóta is hatályos, és az is marad a mostani strasbourgi döntés ellenére, amíg nem módosítják azt.

 

Még 2016-ban egy magánszemély fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához a saját egyedi esetével, ebben már korábban született döntés, le kellett venni a bírósághoz forduló adatait a listáról, írta meg a hvg.hu. Később vitték az ügyet a strasbourgi bíróság nagykamarája elé azzal, hogy az alapjogsértést állapítson meg, azaz általánosan mondja ki, hogy az adósok személyes adatainak nyilvánossá tétele sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelyét, azaz a családi-és magánélet, valamint az otthon tiszteletben tartásához való jogot.

 

A Strasbourgi bíróság ugyan most alapjogsértést állapított meg, de a jogszabály mindaddig lehetővé teszi a 180 napon túl tízmillió forintot meghaladó NAV tartozások nyilvánossá tételét, amíg a törvényt nem módosítják.

 

A jogszabályt ugyan a Gyurcsány-kormány hozta, de a listázás más pártoktól sem idegen.

  • Még 2010-ben, nem sokkal a második Orbán-kormány megalakulása után, Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestereként döntött úgy, hogy azoknak a nevét, születési dátummal és lakcímmel nyilvánosságra hozzák, akik nem viszik el a számukra szociális kérelem alapján biztosított ebédet. Végül ezt rövid időn belül megszüntették, mert a személyes adatok közzétételét jogsértőnek tartotta az ombudsman.
  • Toroczkai László, szintén polgármesteri minőségében döntött arról, hogy a települési beruházásnak kárt okozó helyi lakos adatait teszi közzé egy köztéri hirdető táblán. A tizenkét zsák cementet eltulajdonító férfit egyébként gyorsan előállították, és meg is kapta a büntetését. Az ásotthalmi polgármester mégis úgy gondolta, hogy nem árt, ha megtudja mindenki a faluban, hogy ki követte el a gaztettet, sőt, azzal is megspékelte, hogy talán a kaloda nem volt rossz találmánya az elődöknek. Végül azért kalodát mégsem állítottak fel a községben, és a szégyenpadra állított férfi neve is lekerült rövidesen a tábláról.

Címlapon

mutasd mind