Szeged úgy, ahogy eddig még nem láttuk: az E539 nevű alkotóközösség reformra hívja a vizuális kultúrát

Szeged utcáit, tereit örökítették meg különleges nézőpontokból, annak a fiatal alkotóközösségnek a tagjai, akik péntektől mutatkoznak be a Somogyi-könyvtár Stefánián található fiókkönyvtárában. Az E539 elnevezésű önszerveződő szegedi fotós közösség tizennégy alkotójának munkáit június végéig tekinthetik meg az érdeklődők.
Rafai Gábor

2022. május 14. 12:11

Szeged úgy, ahogy eddig még nem láttuk: az E539 nevű alkotóközösség reformra hívja a vizuális
kultúrát

Szeged új képeslapjai címmel nyílt kiállítás pénteken délután 6 órakor a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtárában. A tárlaton tizennégy fiatal alkotó, több mint hetven, Szeged tereit, utcáit sajátos nézőpontból bemutató fotójával találkozhatnak az érdeklődők. 

 

Az E539 elnevezésű szegedi fotós közösséget tavaly szeptemberben alapította három fotográfus: Kis Péter, Kocsír Anikó és Rabi-Dányi Zita. Nevük, az E539, másnéven a Na2S2O3 nátrium-tioszulfát az analóg fotográfiában használatos fixírsó élelmiszeripari képlete. 

 

– Úgy kezdődött, hogy nagyjából húsz fotós összegyűlt, és senki egy árva fényképet nem készített róla. Ettől a soha nem bizonyítható pillanattól kezdve létezik az E539. Ez, ha igaz, tavaly szeptemberben volt, mert fényképes bizonyíték nincs. Én ott voltam, ennek az alapításnak tehát legendáriumban van a helye, mert kizárólag szóbeszéd alapján terjedhet – kezdte a megnyitón köszöntőjét Kis Péter.

 

 

Az alapító elmondta, a csapat jelenleg harminc OKJ-végzettséggel rendelkező fotográfusból áll, közülük a tárlaton 14 fotós, összesen 72 alkotásával találkozhatnak be az érdeklődők. A kiállítók között egyaránt megtalálhatóak egyetemisták, valamint felnőtt fényképészek is. 

 

Azért hozták létre a végzés után ezt a csoportot, hogy továbbra is tanulhassanak neves fotográfusoktól. Vendégük volt már többek között Újvári Sándor, Tombor Zoltán és Puskás János, a fotózás elismert szakemberei.

 

„Reformra szeretnénk hívni a vizuális kultúrát. A bemutatkozáson kívül ez is fontos célja annak, hogy most kiállítottuk eddigi munkáinkat, amelyek a legtöbb esetben leválaszthatatlanok alkotóiktól, mert olykor nagyon is szubjektívek” 

 

– mondta Kis Péter. A tárlaton a képeslap kifejezés teljesen új értelmet és formát nyer. A kiállított képek önmagukban is értéket teremtenek, nem pusztán a város legismertebb – sokak által közhelyesnek vélt – tereit láttatják fotografikus módon, hanem engednek a belülről jövő felhangoknak, és nem ragaszkodnak klasszikus esztétikai szabályokhoz sem. 

 

 

A pénteken délután megnyílt kiállítás a közösség első nyilvános bemutatkozása, amivel szeretnék felhívni a figyelmet ezekre a különleges alkotásokra és nézőpontokra.

 

A tárlatot bárki megtekintheti június 30-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.