A Stefánia új ékszerdoboza: megújult és a fiataloké lett az egykori Hangoskönyvtár

A Stefánián álló belvárosi palotát egykor Politzer Sándor ékszerész építette, az elmúlt hónapokban a város felújította, ma pedig átadták az épületben lévő, megfiatalodott fiókkönyvtárat is. Az ékszerész egykori palotájában ma igazi ékszerdoboz nyílt.

A Stefánia 2. szám alatti épületet és a szomszédos Burger-házat az elmúlt hónapokban újíttatta fel az önkormányzat 160 millió forintért.

A megfiatalodott homlokzat mögött ma egy teljesen új könyvtárat is birtokba vehettek a fiatalok. A jövőben ugyanis elsősorban a tinédzser korosztály olvasóit várják majd az új helyen.

Az átadóünnepségen Szentgyörgyi Pál alpolgármester elmondta, Szegeden az elmúlt években számtalan fejlesztés valósulhatott meg elsősorban Európai Uniós forrásból, de az önkormányzat saját költségvetéséből is jelentős rekonstrukciókat hajtott végre.

– Komoly felelősség, hogy a fejlesztésekből minden városrész egyformán részesüljön – jelentette ki az alpolgármester.

Így van ez a bölcsőde- és óvodafejlesztésekkel, de a Zöld város programban is egyforma figyelmet fordítanak a belvárosra, Újszegedre, Tarjánra és Makkosházra, éppen úgy, mint Felső- vagy Alsóvárosra.

Szentgyörgyi Pál emlékeztette a megjelenteket arra, hogy az önkormányzat évek óta nagyszabású kulturális fejlesztési programot is megvalósít. Ennek keretében újultak meg a városrészek művelődési házai, épült meg az Agóra, lett  összművészeti központja és korszerű színháza a városnak.

– Ezt az intézményfejlesztési programot folytattuk most, amikor tizenötmillió forintból felújítottuk az egykori Hangoskönyvtárt. A műemléképületben így a jövőben a 21. századi technika vívmányait is élvezhetik az ide betérő olvasók.

Az alpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy az idén már több jelentős kulturális beruházás is elindult: egy-egy milliárd forintból teljesen megfiatalodik a Móra-múzeum és a Belvárosi Mozi.

A 15 millió forint ráfordítással megújult könyvtárban kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az elektromos hálózatot, a fűtést és a mosdókat. Megújult a galéria, az arra vezető lépcső és az álmennyezet. Új padlóburkolattal és bútorokkal várja látogatóit és olvasóit Stefánia Fiókkönyvtár-klub. 

A jövőben elsősorban a tinédzsereket várják majd a fiatalosan berendezett könyvtárba és klubba.

Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárigazgató elmondta, a technika mára meghaladta azt a hangoskönyvtári funkciót, ahol CD-ket, videókazettákat kölcsönöztek vagy hallgattak. Ezért döntöttek úgy, hogy a megújult könyvtárba elsősorban a fiatalokat várják.

A tinédzsereket szeretnék visszacsalogatni a könyvek közé, újból megszerettetni velük az olvasást, de egyben közösségi programokat is szervezni számukra.

A megnyitót követően máris fiatal együttesek mutatkozhattak be. A Premier Művészeti Szakgimnázium diákjainak Mad’ame zenekara adott mini koncertet, fellépett a Király-König Péter Zeneiskola ütőegyüttese és alkotásaikkal bemutatkoztak a Piarista Mestertanoda fotószakkörének tagjai.

Nyitóképünkre kattintva megnézhetik Szabó Luca megnyitón készült képriportját.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását is!

rag

Tovább olvasom