Gyász: már a sör is nálunk a legdrágább az unióban

Magyarországon volt a legnagyobb a sörinfláció az EU-ban, az uniós átlagot tekintve Magyarországon háromszoros a drágulás.
Kékes Viktória

2023. március 06. 11:57

Gyász: már a sör is nálunk a legdrágább az unióban

Bődületes sördrágulás vonult végig Magyarországon az év első hónapjában, a tavalyi év utolsó hónapjához képest. Ezzel odáig jutott a magyarok kedvenc alkoholos italának drágulása, hogy éves szinten, 2023 januárjában messze nálunk emelkedett leginkább a folyékony kenyér ára az egész EU-ban. Olyannyira, hogy közel dupla annyival, mint a második legnagyobb drágulást produkáló Litvánoknál – írja a Pénzcentrum. 

 

A portál szerint ez oda vezetett, hogy a legkelendőbb 280–300 forintos árú sörök egyszeriben 400 vagy annál is több forintba kerültek, és meg is ragadtak ezen a szinten. A boltok külön közleményekben, vagy kis méretű nyomtatott tájékoztatókban számoltak be arról, hogy a sörgyárak árat emeltek, ezért nekik sem maradt más választásuk. 

(forrás: Pénzcentrum)

Ráadásul a drágulás a Központi Statisztikai Hivatal adataiban sem látszik, ugyanis a KSH január 1-jén áttért egy új besorolási rendszerre, és most már teljesen máshogy osztályozzák a söröket, mint tavaly. Az Eurostat adatai azonban ebben az esetben is használhatóak, így ezek alapján kimondható, hogy az egész unióban nálunk drágult messze a legtöbbet a sör, méghozzá 37,8 százalékkal:

(forrás: Pénzcentrum)

A fenti adatokból jól látszik, hogy még a második helyezett Litvániához képest is csaknem duplája a magyar sörinfláció, míg az uniós átlagot tekintve Magyarországon a drágulás háromszoros.

 

A portál szerint a kiemelkedő drágulásért az Európa-bajnok áfa, az adóemelések és az árstop egyaránt felelős. Azt sem szabad elfejteni, hogy drágult az alapanyag, az energiaárak is drasztikus emelkedtek, és a logisztikai költségek is növekedtek. Mindezek azonban együtt sem adnak arra magyarázatot, hogy miért drágult ekkora mértékben a sörök ára Magyarországon a többi uniós országhoz képest.