A sokszínűség jegyében: végre újra zsidó kulturális fesztivál Szegeden

A világjárvány jelentette sokkhatás után állítják talpra a két éve szünetelő Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált, amit tizenhatodszor rendeznek meg. Májusban pedig az jön, ami még nem volt: az első tavaszi fesztivál.
Bod Péter

2022. augusztus 29. 17:32

A sokszínűség jegyében: végre újra
zsidó kulturális fesztivál Szegeden

Adonyi Gábor, a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány elnöke azt mondta a szervezők sokszínűségben gondolkoztak. Sokakat, sokféle érdeklődésű és korosztályhoz tartozó embert szeretnének megszólítani. Ezt jelzi, hogy egyszerre szerveznek könnyű- és komolyzenei koncerteket. Ezek sorából Adonyi Gábor kiemelte Falusi Mariann jazzkoncertjét, aki szeptember 6-án lép fel a Sárok Péter Trióval a zsinagógában.

 

Visszatérő vendége a fesztiválnak a Gyüdi Sándor vezette Szegedi Szimfonikus Zenekar: idén Beethoven-művekkel készülnek, amikkel jövő hét kedden lépnek a közönség elé.

 

 

Adonyi kiemelte a programsorozatból azt a Zacher Gábor toxikológus moderálta beszélgetést, ami a gyerekek számítógépes függőség kérdéskörét járja körbe a történelmi és a kisegyházak képviselőivel. A Pro és kontra című kerekasztalbeszélgetést szeptember 11-én, vasárnap rendezik meg. A báró Jósika Miklós zsidó cserkészcsapat történetét feldolgozó most megjelenő kötet bemutatójára Fodor Pétert kérték fel. Az október 30-ai esemény a zsidó hitközség székházának díszterme lesz.

 

A Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál egyik záróeseménye lesz november 6-án Varnus Xavér orgonakoncertje, amire elővételben minden jegy elkelt.

 

Az őszi programsorozat Molnár Judit–Frojimovics Kinga történész szerzőpáros új könyvének bemutatójával, a Szolnok–Strasshof–Szolnok cíművel zárul november 10-én, amely folytatása a Szeged–Strasshof–Szeged-kötetnek. Az új munka csak úgy, mint az azt megelőző magyarországi zsidódeportálások egyik külön fejezetének feldolgozására vállalkozott.