A SASMob-projekt és a Tisza-parti rendezvények közös sikere: városvideóval mutatkozott be Szeged egy online kiadványban

Aachen, Pozsony, Helsinki, Madrid, Réthimno, Szarajevó, Szeged – ez a hét város mutatta meg közlekedési megoldásait egy online kiadványban. Szegedről Nagy Sándor alpolgármester beszélt, a SASMob-projekt és a Huszár Mátyás rakpart nyári lezárásai voltak a jó, követendő példák.

2020. december 26. 16:24

A SASMob-projekt és a Tisza-parti rendezvények közös sikere: városvideóval mutatkozott be Szeged egy online kiadványban

Civitas online.

Ez az a kiadvány, amelyben

  • három uniós főváros,
  • három uniós város
  • és Bosznia-Hercegovina fővárosa

mutatja meg közösségi közlekedési megoldásait.

A Civitas európai városok hálózata, a szereplők hosszú ideje együtt gondolkodnak a fenntarthatóbb, környezetbarátabb (közösségi) közlekedésről.

Idén a koronavírus-járvány miatt egy online videós kiadványt adtak ki, ebben mutatkozott be Aachen, Pozsony, Helsinki, Madrid, Réthimno, Szarajevó és Szeged. Külön büszkeség, hogy a kiadvány borítóján egy Széchenyi téri életkép látható, az Európai Ligetbe tartó 2-es villamossal. A letölthető kiadvány interaktív is egyben. Az interneten minden város egy-egy videóban is bemutatkozik a róla szóló fejezetben.

Az online magazin jelszava a bátorság, a benne szereplő városok meg merték lépni azokat a fejlesztéseket, változtatásokat, amelyek korábban akár elképzelhetetlennek tűntek, ám végül a döntések a városokat igazolták.

Szeged két dologgal szerepel:

  • a Huszár Mátyás rakpart lezárásával,
  • és a SASMob-projekttel.

A városvideóban Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester angolul beszél mind a két kezdeményezésről. Nagy Sándor elmondja, hogy Szegeden az utóbbi tizenöt évben a közösségi közlekedésben hatalmas változások zajlottak le, de legalább ilyen fontos volt a 30-as övezetek, forgalomcsillapított zónák kialakítása és hogy minél több hely jusson a közlekedésben a kerékpárosoknak.

(fotó: Iványi Aurél)

A nyári hétvégi rakpartzár, az oda szervezett programok bizonyították, életet, jó hangulatot lehet varázsolni olyan terekre, amelyekről korábban az egyáltalán nem, vagy viszonylag ritkán volt csak elképzelhető.

– Meg mertük lépni, hogy elvettünk parkolóhelyeket az autósoktól, hogy lezártunk egy a rakpartot. Jó döntés volt. Merjék meglépni önök is! – üzente Nagy Sándor a többi városnak.

A SASMob-projekt pedig arra jó bizonyíték, hogy a városukért felelősen gondolkodó cégek, és az alkalmazottaik is tehetnek közösen azért, hogy minél élhetőbb legyen egy település. És ezt az élhetőséget a jól megválasztott közlekedési eszközök használata is elősegítheti.