A rezsiválság elérte a rendelőket is, több helyen kénytelenek spórolni a fűtéssel, nagykabátban várakoznak a betegek

A napokban a háziorvosok és a fogorvosok a belügyminiszterhez fordultak segítségért, mivel egyre nehezebben tudják kifizetni rezsiszámláikat. Van olyan, akinek tízszeresére emelkedett a költsége.
Vass Imre

2022. december 03. 12:40

A rezsiválság elérte a rendelőket is, több helyen kénytelenek
spórolni a fűtéssel, nagykabátban várakoznak a betegek

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Népszavának azt mondta, van már olyan háziorvosi és házi fogorvosi rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek kénytelenek a váróban kabátban ülnek.

 

A legtöbb praxis önkormányzati rendelőben működik, azonban a települések nem tudnak segítséget nyújtani, hisz maguk is nagy bajban vannak, az ő kiadásaik is sokszorosára emelkedtek.

Nagy Ákos elmondta, a Kamara háziorvosi csoportja kérdőívet küldött ki tagjainak, azt próbálták meg kideríteni, hogy mekkora a probléma. A felmérésre mintegy 1600 válasz érkezett, a válaszadók kétharmada háziorvos, egyharmada fogorvos.

 

A felmérés adatai szerint a praxisok több mint kétharmadában gázzal fűtenek, ötödében pedig távhővel. A praxisok felében nincs is lehetőség más fűtési mód használatára. 

 

A Kamara alelnöke szerint az orvosok és fogorvosok a praxisok bevételéből nem tudják finanszírozni az energiaköltségek. Jelenleg a fogorvosok 380 ezer, a háziorvosok pedig 520 ezer forintot kapnak havonta „rezsitámogatás” címén. Azonban ebből nem csak a többszörösére emelkedett rezsit, hanem a rendelők más költségeit is fedezniük kell.

 

Ezért is írtak levelet a belügyminiszternek, akitől többek között azt várják, emelje egységesen 640 ezer forintra a támogatás összegét. Azt is kérik, hogy a praxisok közfinanszírozásból származó bevétele legyen teljesen iparűzési adó mentes.

 

A Magyar Orvosi Kamara emellett azzal is elégedetlen, hogy az egészségügy tervezett átalakításának parlamenti vitája során nem vették figyelembe a szakmai javaslataikat. Ezért felmérte tagjai körében, milyen demonstrációs eszközökkel tudnák kifejezni ezt az elégedetlensége. A választási lehetőségek között a rendkívüli küldöttgyűlés, az önként vállalt túlmunka felmondása, illetve a felmondások letétbe helyezése szerepel.

 

Az új törvényben a kamara többek között azt kifogásolja, hogy a munkáltató tetszése szerint 20 százalékkal csökkentheti az orvosi béreket, és akár 3 órás ingázási távolságra száműzheti „az elégedetlenkedőket.”

 

Nyitóképünk illusztráció.

Címlapon

mutasd mind