A reneszánsz könyvművészet féltve őrzött darabjaiból nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban

A reneszánsz Steve Jobsaként emlegetett olasz Aldus Manutius könyvművészetének több darabját is bemutatja az a kiállítás, amely a Somogyi-könyvtár harmadik emeleti olvasótermében nyílt. A 15–16. századi itáliai, és ezen belül velencei mesterek munkái máig nagy hatással vannak a világ könyvművészetére.
Rafai Gábor

2022. január 18. 20:50

A reneszánsz könyvművészet féltve
őrzött darabjaiból nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban

Az olasz reneszánsz nemcsak a képzőművészet, a költészet és a kereskedelem területén tűnt ki a többi európai ország közül, hanem az elsők között hódította meg a könyvnyomtatás birodalmát is.

 

A kezdetektől fogva olyan forradalmi, szemet gyönyörködtető megoldásokkal tűnt ki, amelyek ma is meghatározó tényezői a tipográfia és a könyvillusztráció művészetének. 

 

A korábbi évszázadok impozáns méretű fóliánsai után a velencei műhelyekben megszülettek a kis méretű, könnyen hordozható „zsebkönyvek” – olyan csodálatosan letisztult betűkészlettel, amelyek a mai napig elevenen élnek, sőt, az Adobe kínálatában az egyik legszebb fontkészlet a művészetét Velencében kiteljesítő Nicolas Jenson francia nyomdász és betűmetsző nevét viseli. Ugyancsak Velencében született meg a „kurzív”, azaz „italic”, vagyis dőlt betűs nyomtatott írásmód is.

 

A Somogyi-könyvtár harmadik emeltén elhelyezett kamarakiállítással a reneszánsz velencei könyvkiadók és nyomdászok emléke előtt kívánnak tisztelegni a szervezők, amikor az emlékkönyvtár féltett kincseiből válogattak.

 

 

A reneszánsz korszakban Velence az európai könyvkiadás fellegvára lett. a korszak Steve Jobsaként emlegetett Aldus Manutius – akinek többek között a dőlt betűs és szabályosan központozott írást, vagy éppen az előszót köszönhetjük – könyvművészete ma is legalább annyira jelentős, mint kortársai, Michelangelo szobrászata, Tiziano festészete, vagy éppen Sansovino építészete. 

 

A kimagaslóan művelt humanista filológus rajongott a klasszikus görög és latin kultúráért, magas fokon beszélte és tanította is e klasszikus nyelveket. Valószínűleg azért indított saját nyomdát és kiadót, mert a tanításához volt szüksége tankönyvekre, hiteles forrásszövegekre. 

 

Az Aldina-nyomda jellegzetes jelvényén a horgonyra tekeredő delfin alakja látható, amelyet egy Pietro Bembótól kapott Vespasianus-érme ihletett. 

 

A február 28-ig látható kiállításon a nyomdász Giunti-família történetébe is bepillanthatnak a látogatók, megcsodálhatják nyomdászjelvényeiket, valamint ízelítőt kaphatnak a 16–17. század változatos témájú velencei kiadású könyveiből.