A remény gyertyáját Szabó Sándor és Juhász András lobbantotta lángra a Dóm téren

Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Juhász András református lelkipásztor, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese gyújtotta meg Szeged nyolc méter átmérőjű adventi koszorújának második, a reményt szimbolizáló gyertyáját vasárnap este a Dóm téren.
Rafai Gábor

2022. december 04. 19:16

A remény
gyertyáját Szabó Sándor és Juhász András lobbantotta lángra a Dóm téren

– Advent a vágyakozás és várakozás időszaka, de én hozzá szoktam tenni, hogy kicsit azért a számvetésé is – kezdte ünnepi köszöntőjét Szabó Sándor. – Amikor meggyullad az első láng az adventi koszorún, melegség költözik a szívünkbe, előkerülnek otthon a fényfüzérek és igyekszünk ráhangolódni a karácsonyra. Ilyenkor nyitottabbak és befogadóbbak vagyunk egymással szemben. Adventnek azonban egy kicsit a számvetés időszakának is kell lennie. Egy kicsit meg kell állnunk és vissza kell tekintenünk a mögöttünk lévő éve, értékelni kell, mit sikerült megvalósítanunk a céljainkból és mi az, amit nem. Mi az, amit jól csináltunk és mi az, amit esetleg másként kell csinálnunk a jövőben. 

 

Szabó Sándor: Büszke vagyok rá, hogy Szeged élen jár a segítő szándékban

– Hit, remény, öröm és szeretet – ezt jelképezik a gyertyák az adventi koszorún. Fontos, hogy együtt higgyünk és reménykedjünk abban, hogy nemcsak karácsony idején tudjuk félretenni az ellentéteket, hanem béke költözik a szívünkben itthon, a szomszédunkban és a nagyvilágban is. 

 

– Reménykedjünk és higgyünk abban is, hogy együtt képesek leszünk felemelni azt a kétmillió honfitársunkat, akik sajnos ma is nélkülöznek. Reménykedjünk abban is, hogy mindenkinek jut majd étel és ital az asztalára és nem kell fáznia az otthonában. Higgyünk abban is, hogy nem fog eluralkodni rajtunk a közöny. Szabó Sándor szerint sokszor nem elég a remény és hit, ahhoz, hogy igazi öröm és szeretet költözzön a szívünkbe, cselekedni is kell, mert csak így leszünk képesek egy együttműködőbb és szerethetőbb világot alkotni.

 

– Szeged élen jár a segítő szándékban, itt nagyon sok a jó cselekedet legyen szó az önkormányzatról, a karitatív és civil szervezetekről, vagy éppen a magánszemélyekről. Én büszke vagyok arra, hogy Szeged jó példával jár az ország többi települése előtt.

 

Juhász András: a világunk „éhezi és szomjúhozza” az emberek közötti békességet

Szabó Sándor után és Juhász András református lelkipásztor, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese ünnepi köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy Jézus születésekor az angyalok azt az üzenetet adták át a pásztoroknak és rajtuk keresztül az egész emberiségnek, hogy „dicsőség a magasságban Istennek és a Földön békesség és az emberekhez jó akarat”.

 

 

– Ma is félelmetes aktualitással bír ez az üzenet. A mai világunkban élők „éhezik és szomjúhozzák” az emberek közötti békességet, az egymás iránt való jó akaratot. Pedig milyen sokat is beszélünk ezekről az értékekről, de vajon a szavakon túl teszünk is érte valamit? Milyen is a mi békességünk? Ez egy látszólagos békesség. Látszólag minden rendben van, mosolygunk, de gondolatban már támadunk vagy védekezünk, a kezünk még nincs ökölbe szorítva, de ha gondolatokkal bántani, ölni lehetne, azonnal kiderülne ez béke valójában békétlenség.

Isten nem ezt a békességet akarja, hanem az ő békességét adta nekünk Jézusban, csak legyünk végre nyitottak erre! – fejezte be a református lelkipásztor, majd Szabó Sándorral közösen meggyújtották a remény gyertyáját az óriás adventi koszorún.

 

Egy hét múlva gyullad ki az öröm lángja

Az adventi koszorú harmadik, az örömet szimbolizáló gyertyáját jövő vasárnap, december 11-én délután 5 órakor Szajbély Mihály irodalomtörténész, Szeged díszpolgára és Cserháti Sándor evangélikus lelkész gyújtja meg a Dóm téren.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind