Fél év alatt visszafolyt az államkasszába az év eleji adóvisszatérítés az infláció és a rekordmagas áfa miatt

A választások előtti juttatások jól felpörgették az inflációt, hiszen volt miből kifizetni a megdrágult termékeket.
Kékes Viktória

2022. augusztus 04. 16:58

Fél év alatt visszafolyt az államkasszába az év eleji adóvisszatérítés az infláció és a rekordmagas áfa miatt

A Magyar Államkincstár első hathavi adatai alapján a száguldó infláció alaposan megtömi a költségvetést, és a megemelt rezsi 27 százalékos áfája még nem is látszik a számokban. Az viszont biztos, hogy közel 800 milliárd forinttal több lett az állam ÁFA-bevétele 2022 első félévében, mint az előző év azonos időszakában. A többlet a választás előtt kiosztott SZJA-visszatérítésnél 100 milliárd forinttal magasabb összeg – írja az Átlátszó.

 

A cikkben arra emlékeztetnek, hogy a K&H és az ado.hu közös felméréséből az derült ki, hogy az emberek mindennapi kiadásokra és megtakarításokra használták fel a közel 600 ezer forintos többletet.

 

De úgy tűnik, hogy az SZJA-visszatérítés az elszabaduló árak miatt már az év első hat hónapjában visszavándorolt a családoktól a költségvetésbe.

 

A Magyar Államkincstár adatai szerint 2022 első félévében az előző év azonos időszakához képest 764 milliárd forinttal több ÁFA folyt be a költségvetésbe. 2022 márciusában Varga Mihály pénzügyminiszter már arról beszélt, hogy szja-visszatérítés összege „már a 650 milliárd forintot közelíti.”

 

Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy belekalkulálta a megszorításokat a kormány a 2023-as költségvetésbe, ezek között szerepel az Európában rekordmagas áfa is, ez látszik a büdzsé számain.