A rákellenes világnap alkalmából a szűrésekre és az elhízás veszélyeire hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga

A február 4-i rákellenes világnap alkalmából a szűrések fontosságára és az elhízásnak a daganatos megbetegedésekben betöltött szerepére hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga pénteken az általa szervezett, sajtótájékoztatóval egybekötött konferencián, a Semmelweis Egyetemen.
Vass Imre

2023. február 04. 14:36

A rákellenes világnap alkalmából a szűrésekre és az elhízás
veszélyeire hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga

A sajtótájékoztatón bemutatták a Nemzetközi Rákkutató Ügynökségnek a rák megelőzésével foglalkozó ingyenes online tananyagát, amely már magyar nyelven is olvasható. A tananyag magyar verziójának elkészítésében a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége vett részt.

 

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország sajnos még mindig élen jár a daganatos megbetegedések okozta halálozásban. Hangsúlyozta, a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van a betegség megelőzésében.

 

Magyarországon azonban még mindig nagyon alacsony a szűrési hajlandóság - tette hozzá.

 

Az elhízás kockázati tényező több daganatos megbetegedésnél: a nőknél mindenekelőtt az emlő-, méh-, epehólyag-, vese- és vastagbélráknál, a férfiaknál pedig a vastagbél-, vese-, végbél-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőráknál - ismertette Rozványi Balázs.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás is növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.

 

A megelőzést segítő nemzetközi tananyag magyar verziója regisztrációt követően ingyenesen érhető el a oldalon.

 

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a daganatos megbetegedések megelőzéséhez kapcsolódó „Ismerd fel időben!” kampány részeként február 13-16. között négy városban - sorrendben Budapesten, Pécsen, Szegeden, Debrecenben - rendeznek egészségügyi állapotfelmérést és szűrést egészségügyi szakszemélyzet segítségével.