A politika – művészet – Kutnyik Pál olvasói levele

Szegedi Tükör

2022. március 31. 07:40

A politika – művészet – Kutnyik
Pál olvasói levele

Választások lesznek a hétvégén. A baloldal egy eddig még ki nem próbált formációban, összefogva, közös listán indul csatába. Kormányfőjelöltjük, Márki-Zay Péter sokgyermekes, keresztény politikus, jelenleg Hódmezővásárhely polgármestere.

 

Mindenekelőtt tisztázzunk valamit: bizonyára senki sem kételkedik abban szíve a mélyén, hogy Orbán és csapata jobban hisz a saját választási győzelmében április 3-án, mint az ellenzék hatalomra kerülésében.

 

Adódik is mindjárt a kérdés: miért is ne győznének negyedszer is, hiszen ők – nap mint nap hangoztatják – mindent kiválóan és hibátlanul csináltak eddig. Azaz továbbra is szeretnék elhitetni mindenkivel – különösen a naivokkal és tájékozatlanokkal –, hogy Európában tarol a magyar gazdaság, szívük csücske a gyerekek és az idősek boldogulása, létünk biztonsága, a szegények és a rászorulók istápolása.

 

És természetesen a nagy és kis hazugságaikkal újfent tarolnak.

 

Nem utolsósorban politológusok és megmondóemberek félrevezetéseivel, amelyek többsége közel sincs az igazsághoz. 

 

Amióta a Fidesz kisajátította a megyei lapokat és csaknem valamennyi médiát, azóta másról sem lehet olvasni, mint Orbán bölcs és dicsőséges tetteiről.

 

És akkor jön a szerencsétlen Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy „a magyar forint a brüsszeli szankciók áldozata, a szankciók már most komoly veszteséget jelentenek a magyar gazdaságnak, mindemellett lebegtetik az oroszellenes szankciók kiterjesztését az energiaszektorra is. Aki ezeket szorgalmazza, az a magyar emberekkel akarja megfizettetni a háború árát.”

 

Ekkora hülyeségeket ritkán mond egy vezető magyar politikus! 

 

Gondolkodnak ezek az emberek egyáltalán, mielőtt megszólalnak? Mert ha nem, az a baj, ha igen, akkor az meg még nagyobb baj! Sajnos az ilyeneket sok tájékozatlan ember el is hiszi.

 

De ki a felelős a tömegtájékoztatásért? Természetesen a hatalom.

 

Ja kérem, a politika olyan világ – mondja Orbán –, ami közel van a költészethez. Vagy – mondom én – inkább köze van a művészethez.

 

Kutnyik Pál