A Petőfi Sándor életéről szóló táncjátékkal ma este elkezdődik a Szegedi Szabadtéri játékok kilencvenegyedik évada

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Petőfi Sándor életéről szóló Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játékának ősbemutatóját tartják a dóm ikertornyai előtt felállított ezer négyzetméteres színpadon.
Rafai Gábor

2022. július 01. 12:42

A Petőfi Sándor
életéről szóló táncjátékkal ma este elkezdődik a Szegedi Szabadtéri játékok kilencvenegyedik
évada

Ma kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok 91. évada. A megnyitót 21 órától a Szeged Televízió élőben közvetíti a Facebook-csatornáján. A közvetítést a Szeged.hu-n és a Szeged.hu Facebook-csatornáján is nézheti.

 

A monumentális előadást Zsuráfszky Zoltán, az együttes Kossuth-díjas művészeti igazgatója állította színpadra, Zs. Vincze Zsuzsa társrendezővel közösen, az ősbemutatót már a Petőfi 200 emlékév nyitányának szánják. 

 

Több száz táncos – közöttük hatvan fős szegedi gyermektánckar – eleveníti fel a költőfejedelem életútját, egészen onnan, hogy egy újévi bálon bejelenti a mészáros apa, megszületett a fia. 

 

Az előadás néptáncokkal és versekkel idézi fel Petőfi diák- és a vándorszínészi éveit, a szerelmes férfi, majd a harcos forradalmár életének érdekfeszítő eseményeit, miközben azok a helyzetdalok, vígeposzok, elbeszélő költemények, szívbemarkoló versek, népdalokká folklorizálódott művek is elhangoznak majd, amelyeket minden anyanyelvét és saját kultúráját szerető embernek újra és újra meg kell hallgatnia.

 

A magyar néptánc és a magyar népzene tisztasága és természetessége méltó környezetet teremt ezeknek a költeményeknek, s így együtt, izgalmas, érdekes produkciót ígérnek.

 

Az előadásban közreműködik Herczeg Péter, a Nemzeti Színház művésze.

 

A Dóm tér ezer négyzetméteres monumentális színpadára Tóth Kázmér, a díszletgyártó Scabello Bt. vezetője álmodott izgalmas látványvilágot.

 

A tánc-szín-játékot a bemutatón követően szombaton este ismét láthatja majd a közönség.

 

 

Mamma mia!, La Traviata, Chicago

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán ezt követően augusztus végéig még három produkció tizenkét előadása lesz látható.

 

Július 8-án visszatér Szegedre a fesztivál történetének legnagyobb musicalsikere, a Mamma mia!, amelyet első ízben 2014-ben játszottak a Dóm téren, és az idén újabb négy estén szórakoztatja majd a közönséget.

 

A Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra, Verdi La Traviata című operáját.

 

A Tükrök Traviatájaként ismertté vált, különleges látványvilágú operát július 29-én és 30-án láthatja közönség.

 

Az évadot a Szegedi Szabadtéri Játékok saját produkciójaként a világ musicalirodalmának egyik legnépszerűbb darabja, a Chicago zárja. 

 

A fesztivál életében először színpadra kerülő darab premierjét augusztus 12-én tartják, azt követően pedig még öt estén láthatják a nézők.