A Pentagon szerint saját emberei vezetik félre Putyint, a britek súlyos harcokra számítanak Kijev körül, a Helsinki Bizottság szerint szándékosan eltúlozza a Magyarországon befogadott ukrán menekültek számát a kormány

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója csütörtök koradélután.
Kékes Viktória

2022. március 31. 13:53

A Pentagon szerint saját emberei vezetik félre Putyint, a britek súlyos harcokra számítanak Kijev körül, a Helsinki Bizottság szerint szándékosan eltúlozza a Magyarországon befogadott ukrán menekültek számát a kormány

Az USA és Nagy-Britannia szerint Putyin tanácsadói félnek elmondani neki az igazságot

John Kirby, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy az orosz elnököt nem tájékoztatta teljes körűen védelmi minisztériuma hadseregének kudarcairól az elmúlt hónapban. A Fehér Ház szerint Putyin tanácsadói túlságosan félnek attól, hogy elmondják neki, milyen rosszul zajlik az ukrajnai háború, és nem számolnak be a szankciók orosz gazdaságra gyakorolt teljes hatásáról sem.

 

Kirby szerint ez azért is aggasztó, mert a dezinformált Putyin így nem biztos, hogy őszinte erőfeszítéseket tesz majd a háború tárgyalások útján történő lezárására.

 

Szorosan ide kapcsolódik, hogy a brit kiber-hírszerzés vezetője, Jeremy Fleming szerint Oroszország „nagyon rosszul ítélte meg a helyzetet” Ukrajnában, és az igazságot azóta is titkolják Vlagyimir Putyin elől. Hozzátette, hogy a demoralizált orosz csapatok parancsokat tagadnak meg, saját felszereléseiket szabotálták, sőt véletlenül egyik saját repülőgépüket is lelőtték.

 

Oroszország és Ukrajna pénteken folytatja a béketárgyalásokat

Ezt az ukrán küldöttség egyik tagja jelentette be. David Arahamija hozzátette, hogy álláspontjuk szerint most már az államfőknek kellene találkozni, de Oroszország szerint ez még korai, több időre van szükség a megállapodástervezet kidolgozásához.

 

Súlyos harcokra számítanak a britek Kijev körül

A brit védelmi minisztérium friss jelentése szerint hiába ígérték meg az oroszok, hogy csökkentik harci tevékenységüket Csernyihiv körül, az oroszok továbbra is jelentős mértékben bombázzák a várost. A britek arra figyelmeztetnek, hogy a napokban „súlyos harcok” várhatóak az ukrán főváros körül is, hiszen az orosz csapatok a város keletei és nyugati részén is megtartották állásaikat, és csak néhány egység vonult vissza.

 

Volodimir Zelenszkij korábban már úgy fogalmazott, hogy nem hisz az orosz ígéreteknek, szerinte mindössze a soraikat rendezik újra, ezért ők készülnek az újabb csatákra.

 

ORFK: mintegy 9 ezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Magyarország területére szerdán az ukrán–magyar határszakaszon 4003 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 4966-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel. Budapest Főváros Kormányhivatala pedig arról adott tájékoztatást, hogy a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitpont munkatársai szerdán 1132 menekülőnek segítettek, az éjszakát 265-en töltötték a létesítményben.

 

 

Helsinki Bizottság: szándékosan túlozza el a Magyarországon befogadott ukrán menekültek számát a kormány

A Magyar Helsinki Bizottság azzal vádolja a kormányt, hogy eltúlozza a hazánkban tartózkodó ukrán menekültek számát a magasabb uniós támogatás bezsebelésének reményében. A Guardiannak nyilatkozó Pardavi Márta azt mondta, hogy félrevezetőek a magyar kormány által hangoztatott statisztikák (Kovács Zoltán 540 ezer ukrán menekültről beszél), mivel az ide érkezők többsége más országba utazott tovább hazánkból, ezért a valós létszám jóval alacsonyabb. Pardavi hozzátette azt is, hogy a magyar kormány nem tette meg a megfelelő lépéseket a maradást választók tájékoztatására a hatósági védelemhez való jogukról. Összehasonlításként a szomszédos Lengyelországot és Szlovákiát említette, ahol online űrlapokat biztosítottak a menekültek számára a védelem igényléséhez.

 

A hivatalos adatok szerint március 27-éig mindössze 7749-en kértek ideiglenesen védett státuszt Magyarországon, amely jogosítaná őket a lakhatáshoz, a munkához való joghoz és az oktatáshoz való hozzáféréshez szükséges szociális segélyre.

 

A Helsinki Bizottság társelnöke szerint a kérelmezők viszonylag alacsony száma azt mutatja, hogy sok menekült csak átutazik Magyarországon, míg másoknak gondot okoz a jogosultságokkal kapcsolatos információszerzés. 

 

Pardavi úgy látja, a magyar kormánynak ezzel az a célja, hogy a lehető legmagasabb összegű uniós támogatást vegye fel, míg a valóságban jóval kevesebb menekültről kell gondoskodnia.

 

Brüsszel hat nappal ezelőtt jelentette be, hogy 300 millió eurós támogatást kap Magyarország az ukrajnai menekültek ellátására. Havasi Bertalan még aznap hazudott arról, mire és miért érkezik a pénz.