A Párbeszéd szerint megalázó és hazug a pedagógus-béremelésnek álcázott rendelkezés, a DK pedig 45 százalékos azonnali béremelést javasol

A Magyar Közlönyben pénteken jelent meg, hogy a kormány emeli a pedagógusok pótlékát, azonban ez messze nem egyenlő a beígért béremeléssel.
Vass Imre

2022. december 17. 15:24

A Párbeszéd szerint megalázó és hazug a
pedagógus-béremelésnek álcázott rendelkezés, a DK pedig 45 százalékos azonnali
béremelést javasol

A Párbeszéd szombati közleményében azt írták, Pintér Sándor belügyminiszter bejelentése még „porhintésnek” is kevés: a pedagógusok most sem bér- vagy illetményemelést kapnak, hanem szakmai pótlékot, de szerintük annak még a mértéke is méltatlanul megalázó.

 

Véleményük szerint a kormány az éjszaka kihirdetett rendeletével gyakorlatilag pedagógus-bércsökkentést jelentett be, hiszen a bérük jövőre jóval kevesebbet ér majd, ha csak a pótlék növekszik, ráadásul így még kiszolgáltatottabbak lesznek.

 

A Párbeszéd szerint szükségtelen az Európai Unióra mutogatni a hiányzó források miatt, ugyanis - mint írták - Rétvári Bence államtitkár maga ismerte el egy parlamenti felszólalásában, hogy a magyar költségvetésnek kell állnia a pedagógus-béremelés jelentős részét, 85-90 százalékát.

 

DK: azonnali 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség

 

A DK azt közölte szombaton, hogy miután a „forrongó iskolák megfegyelmezésével megbízott rendőrtábornok, Pintér Sándor belügyminiszter zárt ajtók mögött kioktatta és megfélemlítette a pedagógusokat, következett az Orbán-kormány büntetése: elmaradt a januári béremelés, és csak a pedagógusok szakmai pótlékán változtattak”.

 

Ez - a DK szerint - papíron is megalázóan kis mértékű fizetésnövekedést jelent, pedig „a száguldó orbáni infláció” miatt drámai mértékben értéktelenednek el a tanári fizetések.

 

Úgy vélik, hogy - a pedagógusok szakszervezeteivel egyetértésben - jövő januártól 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség, mert az orbáni infláció felemészti a tanárok fizetését, ami tömeges pályaelhagyáshoz vezethet.

 

Hozzátették, hogy a béremelés fedezetét Európa legmagasabb áfájából származó, az orbáni infláció miatt növekvő áfabevételekből és a leállított kormányzati beruházások forrásaiból lehet biztosítani.

 

„Vagyis Orbán Viktor hazudott: nem kell várni az Orbán-kormány miatt felfüggesztett európai uniós pénzekre, mert a magyar költségvetésben már bőven megvan a béremelés fedezete. Azonban az Orbán-kormányt hidegen hagyja a tanárok létbizonytalansága, ezért az árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a pedagógusok végre tisztességes bért kapjanak” - fűzték hozzá.