A padlóról nézve – Szántó György olvasói levele

Szeged.hu

2022. április 10. 13:14

A padlóról nézve – Szántó György
olvasói levele

A 2022-es választások után három napig nem néztem televíziót, a neten is csak rá-ráklikkeltem a hírekre. A szavazatok összeszámlálásakor is csak 21 óráig tudtam lélekkel követni az eredményeket, és aztán inkább a Barcelona–Sevilla meccset néztem, majd a mérkőzés lefújása és a nyilatkozatok után megnéztem a szavazatok aktuális számát, amelyből már látszott, hogy a Fidesz–KDNP(?) – az utóbbi csak nevében létezik, a valóságban nem – pártszövetség 135 országgyűlési képviselőnél tartott, tehát Orbán Viktornak ismét meglett a kétharmad.

 

Padlón voltam, és tudom, hogy a barátaim közül is többen így voltak.

Volt, aki dühöngött; volt, aki már a külföldön élő lányát hívta, hogy mikor utazhatnak; volt, aki csak legyintett: ameddig mi élünk, addig Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét. Már ha miniszterelnök marad, és nem koronáztatja magát örökös királlyá, a bátor 135 ember ezt is hajlandó megtenni, ha már felköltözött Budára, a Várba, hogy onnan nézhessen le a Karmelita kolostor egykor sosem volt erkélyéről az ő országára és népére.

 

Csütörtökön aztán mégis elmentem a szokásos újságokért: megvettem a Magyar Narancsot, a HVG-t és a Hócipőt. Azóta is csak ezeket és a szeged.hu-t valamint a Telexet olvasom, az RTL Klub Híradóját nézem, nincs gyomrom a többi hazugsággyárat nézni-olvasni.

 

Tudom, hogy beszűkültem. Tudom, hogy nem lehet és nem helyes így élni.

De: egyáltalán van értelme tovább élni, miközben az életem sorsának alakításért semmit nem tehetek?

 

Nagy árat fizettünk és fizetünk majd ezért az újbóli kétharmadért. Nemcsak mi, több mint 1,8 millió ellenzéki szavazó, hanem az egész ország! Még csak érezzük a vihar előszelét, a tizenöt éve nem látott, márciusi 8,5 százalékos inflációt.

 

De lesz ez még több is, amint véget ér a mesterségesen leszorított üzemanyagok árának időszaka, amint hozzá kell nyúlni a mesterségesen alacsony rezsiköltségekhez, mert az olaj és a nyersanyagok világpiaci árának drasztikus emelkedését nem lehet az országhatáron megállítani!

 

Mindennek, amit energiával állítanak elő, és mindennek, amit szállítanak, drasztikusan emelkedni fog az ára. Aki mást mond, az hazudik! Az államkassza viszont üres: az első három havi államháztartási hiány 2309 milliárd 400 millió forint volt, ez az éves hiánycél 72 százaléka. Ennyit vitt el a szavazatok vásárlása. Az államháztartás deficitje 2021. végén meghaladta a 2011. évi szintet, miközben az elmúlt tíz évben dőltek az uniós források.

 

A sokszor elátkozott, kijátszott Európai Unió nem fog újabb ingyenpénzeket adni!

 

Azért nem, mert nem akarja, hogy azok is a csókosok zsebébe menjenek! Nem akarja, hogy a Mészáros Lőrinc-féle, közbeszerzésekkel kitömött Opus Globál vállalatcsoport a 2021-es – az országnak katasztrofális – évhez hasonlóan 41 milliárd 600 millió forint nyereséget kasszírozzon.

 

És nem szeretnék, hogy az uniós pénzek tovább gyarapítsák a bérből és fizetésből élő, Európa legszegényebb miniszterelnökének családját, sem Marbellán, sem Hatvanpusztán.

 

De nekünk is élnünk kell!

  • A lányom családjáért, az unokámért, aki most még csak annyit tud nekem mondani: Papííí,
  • hogy gondozhassam a szüleim sírját,
  • hogy majd idővel, ha a sokk elmúlik, újra összejárhassak a barátainkkal,
  • hogy megint kedvvel nézhessem a Pick Szeged kézilabda meccseit,
  • hogy majd élvezzem a Szegedi Kortárs Balett produkcióit,
  • megélhessem, hogy Barça most megnyeri azt az európai kupát, amit még soha nem nyert el, és jövőre majd ismét a BL-t,
  • hogy ismét jókedvvel fogyasszak el egy pohár Vylyan-bort, ami mindig Debreczeni Pali barátomra emlékeztet.

 

Láthassam, hogy Ukrajnában ismét békében élnek, és azt az épületet, amit az apám is épített Kijevben mint hadifogoly, ismét az ukrán képviselők lakják be, mert nem sikerült az új cár önkényének megfelelően ledózerolni vagy saját kegyurait oda beültetni.

 

Barátaim! Keljünk fel a padlóról, mert nem tehetünk mást, és mert vannak még céljaink! Itt kell élnünk, ezen a 93 ezer négyzetkilométeren, mert ez a mi hazánk is! Mi is építettük, mi is hozzájárultunk a múltunkhoz és a jelenünkhöz, és a jövőnkért is felelősek vagyunk. Tudom, hogy nehéz most felállni, de nincs más választásunk!

 

Szántó György