A nyugdíjasok csalódtak Orbán Viktor bejelentésében, attól félnek semmire nem lesz elég a nyugdíjemelés

Tovább nő az eleve kevés nyugdíjjal és a viszonylag sokkal rendelkező idősek közötti különbség.
Kékes Viktória

2022. december 14. 08:11

A nyugdíjasok csalódtak Orbán Viktor bejelentésében, attól félnek semmire nem lesz elég a nyugdíjemelés

Mielőtt kiugrott a katari vébére meccset nézni, 15 százalékos nyugdíjemelést jelentett be Orbán Viktor. A nyugdíjas szervezetek meglepődtek, hiszen ezidáig minden, az ügyben megszólaló kormánytag azt hangsúlyozta, hogy a döntéssel megvárják a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentését. Nem várták meg. 

 

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke a Népszavának  „pszichológiai kényszerlépésnek” nevezte a már a Magyar Közlönyben is közzétett rendeletet, mert

 

„ha a Magyar Nemzeti Bank például 18 százalékos inflációval számol, utána nem lehet kiállni a nyilvánosság elé, hogy ennek ismeretében az Orbán-kormány csak 15 százalékot ad az időseknek”. 

 

Valóban, elemzők és még a jegybank nemrégiben őszinteségi rohamot kapott elnöke is 15–18 százalék közé teszi az infláció várható mértékét. De ahogy már többször leírtuk, a hivatalos adat aligha fedi le a valóságot:

 

Magyarországon a nyugdíjasokat érintő infláció a hivatalos statisztikák szerint novemberig 14 százalékos volt. Ebből – összesen három emeléssel – 14 százalékot kompenzált az állam. Ez azonban gyakorlatilag semmire nem elég, hiszen a nyugdíjasok által vásárolt termékek (lásd élelmiszer) ára novemberben például 43,8 százalákkal nőtt, valamint a rezsiköltségeik is mintegy 60 százalékkal emelkedtek. 

 

A nyugdíjas inflációszámításánál azonban a két évvel korábbi vásárlói kosarat veszi alapul az állam. Akkoriban a nyugdíjasok „még csak” a jövedelmük 30 százalékát költötték élelmiszerrel kapcsolatos kiadásokra, de az óriási infláció miatt ez az arány mostanra 60 százalékra emelkedett. Így aztán a hivatalos adatnál sokkal nagyobb drágulást érzékelnek. 

 

Nem csoda tehát, hogy a nyugdíjasok nem optimisták, hogy a 15 százalékos emelés mire lesz ez elegendő. 

 

Túl sok mindenre egészen biztosan nem. Az mfor kiszámolta, hogy a nyugdíjasok fele havi 20 ezer forintnál több pluszban nem reménykedhet. Annak viszont, akinek magas a nyugdíja, akár a havi 100 ezer plusz is összejöhet. Vagyis 

 

a differenciálatlan nyugdíjemelés miatt csak tovább nő az eleve kevés nyugdíjjal és a viszonylag sokkal rendelkező idősek közötti különbség.