Jobbnak látta eltüntetni a kórházi várólistákat a honlapjáról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az áprilisi választások előtt

A kormányzati sikerpropagandával persze nehézkesen összeegyeztethető a végtelen hosszúnak tűnő várakozási idő.
Kékes Viktória

2022. február 07. 12:35

Jobbnak látta eltüntetni a kórházi várólistákat a honlapjáról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az áprilisi választások előtt

Tavaly augusztusban például egy térdműtétre nyolc, egy csípőprotézis-műtétre hat és fél évet kellett várniuk azoknak, akik nem tudják kifizetni a magánszférában ezekért a beavatkozásokért elkért több milliós összegeket.

 

A Válasz Online vette észre, hogy egyik napról a másikra eltűnt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) oldaláról az a központi várólista, ahol azt lehetett megnézni, mennyit kell várni az egyes műtéti beavatkozásokra. Az oldalon azóta csak a „választásra finomított formában” lehet elérni adatokat: 

 

már csak azt közli az egészségbiztosító, mennyi volt a várakozási idő az elmúlt hat hónapban egy-egy térségben vagy intézményben. Vagyis nem egy jövőbeni adatot hoz nyilvánosságra, hanem egy múltbéli. Ezzel pedig éppen a várólista lényege tűnik el.

 

 

A NEAK oldalán már csak ez fogad

A kormány számára a várólisták kérdése rendkívül kellemetlen téma, különösen a választások előtt. Azt ugyanis már januárban megírta az ellenzéki sajtó, hogy 2021 májusához képest is jelentősen nőttek a kórházi várólisták. 

 

A Népszava megkérdezte az állami kórházfenntartót és az egészségbiztosítót is, hogy mi az oka a várakozási időkre vonatkozó adatok eltüntetésének, illetve zajlik-e jelenleg a várólisták mérséklését ösztönző program és ha igen, hány kórházban milyen típusú ellátásoknál sikerült a nyár óta mérsékelni a sorokat. Választ nem kaptak egyik intézménytől sem, így egyelőre kénytelenek vagyunk arra a következtetésre jutni, hogy az adatok eltűnése szorosan kötődik a választási kampányhoz. 

Címlapon

mutasd mind