A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója szerint azonnali beavatkozásra van szükség az egészségügyben

Kiss Zsolt nem tudja, hogyan lehetne megállítani az orvosok elvándorlását.
Kékes Viktória

2022. június 03. 07:57

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója szerint azonnali beavatkozásra van szükség az egészségügyben

„Mostanra oly mértékben csökkent a lakosság egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése, ami azonnali beavatkozást sürget” – erről  Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója beszélt az intézményvezetőknek a Magyar Kórházszövetség kongresszusának második napján.

 

A Népszava beszámolója alapján a főigazgató elmondta, hogy a kórházak közel negyedével, a szakrendelők ötödével kevesebb beteget láttak el idén, mint a járvány előtt. A krónikus osztályok pedig korábbi teljesítményüknek csak a 38 százalékát produkálták. Kiss szerint bizonyos típusú terápiához, diagnosztikához a rászorulók nem jutnak hozzá, a páciensek egy része pedig be sem jut be az ellátórendszerbe.

 

Az egészségügyi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába kapnak jelenleg – az átlagfinanszírozás miatt – az intézmények 19–31 százalékkal több pénzt, mint amennyit a teljesítményük indokolna, tovább nő az eladósodás.

 

Április végére 25,7 milliárdra nőtt a kórházak lejárt számláinak az összege.

 

Kiss szerint nem az a baj, hogy többet fizetnek egy beteg után a kórházaknak, hanem az, hogy ezzel szemben nem áll teljesítmény. A várólista-csökkentő programmal kapcsolatban megjegyezte:

 

hiába különítettek el a célra 13 milliárd forintot, a várakozó betegek számában nem érezhető igazán nagyon nagy elmozdulás.

 

A főigazgató abban bízik, hogy még a nyáron át lehet térni az új finanszírozási rendszerre, ami nemcsak a teljesítményt veszi figyelembe, hanem az ellátás minőségét is.

 

A kongresszuson Kiss előadására reagálva Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 szakellátói szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem az orvosok „lustasága” veti vissza a teljesítményt, hanem az, hogy a szakellátásban nincsenek elegen, mert átmentek dolgozni a magánellátásba. 

 

A NEAK főigazgatója szerint, ha abból a pénzből, ami most bérre rendelkezésre áll, nem lehet ezt megoldani, akkor nem tudja, mi az ami megállíthatja az elvándorlást.