A naperőmű-építéssel is Mészáros Lőrinc jár jól

Több százmilliós állami támogatást kapott az érdekeltségébe tartozó projektcég.
Kékes Viktória

2023. március 27. 11:59

A naperőmű-építéssel is Mészáros Lőrinc jár jól

Az állam csaknem 630 millió forintos támogatást adott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó a Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Project Kft.-nek – írja a 24.hu. A projektcég jelenleg egy 20 megawatt teljesítményű naperőművet épít a Mátrai Erőmű közelében lévő Halmajugra határában. 

 

A halmajugrai erőmű pontos költségei nem ismertek. Annyit tudni, hogy a kivitelező projektcég a Status Energy Magántőkealap tulajdonolta, vagyonkezeléssel és ingatlanforgalmazással foglalkozó Status HFP Project Kft. leányvállalata. 

 

A Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Project Kft. a legutóbbi beszámolója szerint árbevétel nélkül és 11,5 millió forintos veszteséggel zárta a 2021-es évet. 

 

A cég ugyanakkor már 6 milliárd 580 millió forintnyi befektetett eszközzel rendelkezett, teljes, 9 milliárd 120 milliót kitevő eszközállománya mellett. Tavaly novemberben a hvg írt arról, hogy a kft. megkapta az engedélyt egy 132 kilovoltos vezeték megépítésére is, mely az országos hálózatba táplálja majd be a naperőműben megtermelt villamos energiát. Erre jött rá most az állami támogatás.

 

A 24.hu arra emlékeztet: kereskedelmi célú napelemes erőműveket 2021 áprilisa óta nem lehet engedélyeztetni Magyarországon, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. azóta nem ad ki csatlakozási jogosultságot a jelentkezőknek. A cégek jelentkezni sem tudnak, az erre a célra szolgáló úgynevezett kapacitástendert ugyanis folyamatosan elhalasztják: az első, 2022. augusztusi határidőt először novemberre, majd 2023 februárjára, végül márciusra csúsztatták el. A csatlakozás feltételeit tartalmazó ajánlatot március 13-áig kellett volna megküldenie a Mavirnak, ezt azonban nem tette meg. 

 

A lapnak Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke azt mondta: az ágazati szereplők nem tudnak semmit, és míg az előző halasztásokat megelőzte egy bejelentés, hogy csúszik az időpont, most ez sem történt meg. Jelenleg az a legvalószínűbb, hogy hamarosan érkezik egy rendelet, amely rögzíti, hogy 0 kilowatt szabad kapacitás áll a jelentkezők rendelkezésre, és a halasztást kodifikálja.