A nagyszínházban már a Szöktetést próbálják: Mozart vígoperáját a ligetben mutatják be

Szegeden is megkezdődtek Mozart vígoperájának próbái. A Szöktetés a szerájból a Coopera és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójaként érkezik a Szabadtéri Játékok ligetben található színpadára. A darab rendezője Juronics Tamás, aki a mai korba helyezi a több mint négyszáz éves történetet.

2021. július 19. 19:33

A Coopera és partnerszínházai által a 2019/2020-as évadban életre hívott előadás, Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című, háromfelvonásos vígoperája július 23-án és 24-én lesz látható a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorában.

A szegedi próbákat – a darab korábbi és új szereplőivel – ma kezdték a nagyszínházban.

Az előadás különlegessége, hogy Mozart művével jelenlegi formájában csak ebben a rendezésben találkozhat a közönség, ugyanis a Romhányi Ágnes által jegyzett magyar szövegeket teljes egészében a 2019-es premier előtt még senki nem mutatta be.

Az eredetileg az 1600-as években játszódó történetet a darab rendezője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás a 21. századba ülteti át.

–  Nagyon sokan feldolgozták már ezt a történetet, ami valóságos eseményeken alapul, a legismertebb természetesen Mozart operája. Ez a darab a szereplőket is rendkívüli kihívás elé állítja, mert az operairodalom egyik legnagyobb feladatát és lehetőségét rejti az énekesek számára. A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk – mondta a szegedi próbák megkezdése előtt Juronics Tamás.

A vígopera története szerint Belmonte menyasszonyát, valamint annak komornáját, Blondét és szolgáját, Pedrillót kalózok ejtik foglyul, és eladják a török Szelim basának. A basa szerelmes lesz Konstanze-ba, de a lány visszautasítja. Belmonte megtalálja őket és Pedrillo tanácsára építésznek adja ki magát, így jut be a basa palotájába.

A szerelmesek elhatározzák, hogy még az éjjel megszöknek. Pedrillo leitatja Ozmint, a török őrt, de a szöktetés mégsem sikerül. Ozmin fellármázza a palotát, bosszúra szomjazik. Kiderül, hogy Belmonte apja halálos ellensége a basának. A foglyok nem számítanak kegyelemre, elszántan várják a halált. Szelim basa azonban megbocsát nekik és szabadon engedi őket.

A két előadás szereposztása a hazai művészvilág kiválóságait sorakoztatja fel, akik több szálon is kötődnek Szegedhez, mellettük pedig a Szegedi Nemzeti Színház két fiatal tehetsége is bemutatkozik majd.

A darab női főszerepét, a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára alakítja, aki Konstanze szerepéről elmondta:

– Ez a szerep olyan egy énekes számára, mintha a pókerben royal flush lenn az ember kezében, tényleg mindent tudni kell, éppen ezért nagyon nehéz szerep. Ilyenkor a nyári melegben extra erőket is be kell vetni, hogy az ember technikailag megfelelően el tudja énekelni. Nem most barátkozom a figurával, hiszen Konstanze szerepét már korábban is énekeltem és nagyon megszerettem. Szegeden már sokszor felléptem, de eddig még soha nem énekeltem a Szabadtéri Játékokon, ezért egészen különleges izgalommal várom a bemutatót.

Mozart vígoperájának érdekessége, hogy a singspielre jellemző elemekkel is dolgozik, ennek köszönhető az is, hogy Szelim pasát prózai szereplőként fogalmazta meg a szerző.
A negatív főhőst a magyar színház- és filmművészet egyik legkedveltebb színésze, Szabó Győző alakítja majd.

– Operában prózai szerepet játszani különlegesen szép kihívás, hiszen a szereplők kapcsolatának dinamikája eltér az általam akár színpadon, akár filmben megszokottaktól – mondta a színész. – Nagyon sok mindent kipróbáltam már az életben, az a célom, hogy mindent, ami a színházhoz köthető, megpróbáljam. Már a próbák is egészen más módszerrel zajlanak, mint egy prózai előadásnál, de nagyon különleges érzés egy prózai színész számára benne lenni egy operában. Juronics Tamás egészen szokatlan, friss szemlélettel közelíti meg a művet és az én szerepemet is. Szelim pasát korábban mindig egy nagybajszú, gonosz emberként ábrázolták a rendezők. Juronics Tamás viszont azzal, hogy a mai világunkba helyezi át, sokkal közelebb hozza a nézőkhöz, és a személyisége sem lesz olyan egysíkú.

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei operabemutatójának július 23-i előadásán Belmonte megformálója László Boldizsár lesz, de színpadra lép Nánási Helga, Cseh Antal és Szerekován János is.

Másnap, július 24-én a női főszerepben Ferenczy Orsolya, a hűséges Pedrillo szerepében pedig Tötös Roland debütál.

A két előadás során közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara, vezényelni a színház zeneigazgatója, Dinyés Dániel fog.

rag