A mozdonyvezetők sztrájkját is jogászkodással akarja megúszni a kormány

Ezzel a trükkel próbálták kivédeni a tanárok munkabeszüntetését is.
Cservenák Zoltán

2022. február 02. 20:18

A mozdonyvezetők sztrájkját is jogászkodással akarja megúszni a kormány

Szerdán döntött a Mozdonyvezetők Szakszervezete: március 10-én 0 órától határozatlan ideig beszüntetik a munkát.

 

A sztrájk a személy- és áruszállítást is érinti a terv szerint, ha addig nem kompenzálja a tavalyi reálkereset-veszteséget a kormány.

 

Magyarán a mozdonyvezetők azt mondják, hogy mivel 2021-ben nem kaptak béremelést, így tavaly az infláció miatt csökkent a reálbérük, és szeretnék visszakapni a pénzüket.

 

„A Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólítja a MÁV-Start Zrt. vezetését a tárgyalások haladéktalan megkezdésére és a személyszállítást érintő munkabeszüntetés még elégséges szolgáltatások egyeztetésére” – írják a sztrájkfelhívást is magában foglaló közleményükben.

 

Törvénytelen a sztrájk a MÁV szerint

A MÁV közleményében úgy reagált: alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését. Szerintük a tavaly megkötött hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó 2021-ben maradéktalanul betartotta, és 2022-ben is betartja.

 

„A MÁV-Start Zrt. a mozdonyvezetők felelősségteljes munkáját javadalmazásuk során mindig kiemelten kezelte, munkabérük az elmúlt öt évben több mint 60 százalékkal növekedett, amit az idén az év elejétől újabb 10 százalék béremelés követett”

 

– áll a MÁV közleményében.

 

A MÁV közölte: a mozdonyvezetők havi átlagkeresete 2021-ben meghaladta a bruttó 700 ezer forintot, ezt tovább növelte 415 ezer forint lojalitási, és további 300 ezer forint SZÉP-kártya juttatás. Mindezeken túl a mozdonyvezetők mintegy 90 százaléka részesült további külön kifizetésekben a tavalyi évhez kapcsolódóan, 120–160 ezer forint közötti összegben.

 

A MÁV a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését jogellenesnek tartja, különös tekintettel arra, hogy a bérmegállapodás módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették: részükről a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik – írja a vasúttársaság közleményében.

 

A MÁV közleménye szerint a társaságnál működő, kollektív szerződést kötő szakszervezetek, illetve a további, mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet egyaránt elzárkóznak a sztrájk támogatásától.      

 

A MÁV-Volán vállalatcsoport a járványhelyzet okozta utasszám-csökkenés miatt elszenvedett jelentős bevételkiesés mellett valamennyi munkavállalóját megtartva biztos munkahelyet jelentett, és jelent a dolgozóknak, ezért a sztrájkbejelentést a munkáltató nemcsak jogellenesnek, hanem megalapozatlannak és felelőtlennek tartja – közölte a MÁV.

Címlapon

mutasd mind