A Moderna bíróság elé citálja a Pfizert és BioNTech-et

A Moderna azt állítja a két cég tőle lopta a koronavírus-vakcina technológiáját. A vállalat kijelentette, ők már évekkel a koronavírus-járvány előtt kifejlesztették azt az oltóanyag-technológiát, amit a Pfizer–BioNTech felhasznált a Covid-vakcinájában.
Vass Imre

2022. augusztus 26. 16:49

A Moderna bíróság elé citálja a Pfizert és BioNTech-et

A Moderna azt állítja, az oltóanyag fejlesztése kapcsán a két cég szabadalomsértést követett el, és lemásolta a vállalat által évekkel korábban kifejlesztett vakcinatechnológiát, amelyre dollármilliárdokat költöttek.

 

Reuters beszámolója szerint a keresetet egy amerikai bíróságon adta be a Moderna, a kártérítési igény összegét egyelőre nem jelölték meg.

 

A Moderna önállóan, a Pfizer–BioNTech pedig együttesen voltak az első cégek, amelyek előálltak a koronavírus elleni védőoltással. A korábban évekig tartó engedélyezési eljárás hónapok alatt lezajlott, nagyrészt az mRNS-technológiának köszönhetően. A vakcina megtanítja a sejteknek, hogyan állítsanak elő olyan fehérjét, amelyek immunválaszt váltanak ki.

 

A német BioNTech szintén ezen a megoldáson dolgozott, amikor partnerséget kötött az amerikai Pfizerrel. Az amerikai hatóság végül 2020 decemberében először a két cégnek, majd egy héttel később a Modernának adott engedélyt a koronavírus elleni védőoltás sürgősségi felhasználására.

 

A Moderna azt állítja, a Pfizer engedély nélkül másolta le az mRNS-technológiát, amit 2010 és 2016 között fejlesztett, jóval a járvány 2019-es kitörése előtt.

 

A világjárvány idején a Moderna azt mondta, nem fogja érvényesíteni a szabadalmi jogait, hogy segítsen másoknak a saját vakcina fejlesztésében, különösen az alacsony- és közepes jövedelmű országok számára. 2022 márciusában azonban a vállalat már úgy nyilatkozott, az olyan cégektől, mint a Pfizer és a BioNTech elvárja, hogy tiszteletben tartsák a szellemi tulajdonukat. 2022. március 8-a előtt semmilyen tevékenységért nem kér kártérítést.

 

A Pfizer–BioNTech ellen már több vállalat is indított pert, mert azt állítják, hogy a két cég koronavírus elleni vakcinája sérti a szabadalmukat. Ők azonban kijelentették, hogy állnak a perek elébe, és megvédik a szabadalmaikat.

Címlapon

mutasd mind