A MNB alelnöke 20 százalékos inflációt is elképzelhetőnek tart, a DK szerint ez beismerés Matolcsyéktól, hogy nagy a baj a gazdasággal, a Fidesz szerint viszont Gyurcsánynak a háború is csak a saját hatalmáról szól

Politikai kommunikáció Magyarországon, 2022-ben.
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 11. 18:05

A MNB alelnöke 20 százalékos inflációt is elképzelhetőnek tart, a DK szerint ez beismerés Matolcsyéktól, hogy nagy a baj a gazdasággal, a Fidesz szerint viszont Gyurcsánynak a háború is csak a saját hatalmáról szól

Varju László, a DK országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, 

 

mostanra a Matolcsy György vezette jegybank is beismerte, hogy nagy a baj a magyar gazdasággal és amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, addig maradni fog az „orbáni infláció” is. 

 

Varju ezt annak kapcsán mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank 20 százalékos inflációt jósol a következő hónapokra, ez pedig szerinte azt jelenti, hogy 

 

„hiába döntöget 25 éves rekordokat az orbáni infláció, hiába van rezsiemelés és kormányzati megszorítások, ennél csak még nehezebb lesz az életünk az Orbán-kormánnyal”. 

 

A DK-s politikus ennek kapcsán feltette a kérdést, hogy ha a „valóságot mindig megszépítő Magyar Nemzeti Bank” is 20 százalékos inflációt jósol, mekkora lesz az a valóságban.  

 

A DK szerint 

 

a hónapok óta tartó drágulás „az évtizedes forintgyengítés, a Fidesz gazdaságpolitikájának egyenes következménye”, a magyar gazdaságot és a mindennapi életet „ma az orbáni infláció fojtogatja”. 

 

Varju László azt mondta: „Orbán miatt emelkednek az árak a boltokban", miatta ér kevesebbet a fizetés, a nyugdíj és szegényedik el Magyarország. 

 

„Orbán Viktor tehát a magyarokkal akarja megfizettetni rossz kormányzásának árát, miközben saját fizetését gyorsan megháromszorozta”

 

– mondta a DK politikusa.

 

Gyurcsánynak a háború is csak a saját hatalmáról szól 

 

– reagált a Fidesz csütörtökön a DK-s Varju László nyilatkozatára. A nagyobbik kormánypárt közleményében azt írta, Gyurcsány Ferenc láthatóan mindennap megüzeni, hogy készül és vissza akar térni a kormányzásba, neki a háború is csak erről szól.

 

„Egész Európa és Magyarország is szenved a háború és a brüsszeli szankciók következményeitől, háborús infláció, háborús energia- és gazdasági válság van. Gyurcsány Ferencnek azonban most is kizárólag csak azon jár az esze, hogyan tudna újra hatalomra kerülni”

 

– írták, majd hozzátették,

 

Gyurcsány Ferencet „azért zavarta el a magyar nép, mert ő háború nélkül is gazdasági válságba, tömeges munkanélküliségbe és az államcsőd szélére taszította az országot, energiaválság nélkül is háromszorosára emelte a gáz és duplájára az áram árát, háborús infláció nélkül is elvette a munkavállalók, a nyugdíjasok és a gyermekes családok pénzét”

 

– írták közleményükben, amit azzal zártak, hogy „Gyurcsány és a baloldal tönkretette az országot”.