A Miniszterelnökség dönt a civilek pénzének húsz százalékáról

Az idén 11 milliárd forintos keretre pályázhattak a civilek, jövőre közel 13 milliárdra nő ez az összeg. A civilek támogatásának négyötödéről a NEA tanácsa dönt, a többiről a Miniszterelnökség.
Szlavkovits Rita

2023. március 21. 20:58

A Miniszterelnökség dönt a civilek pénzének húsz százalékáról

A Szegedi Tudományegyetemen indítanának civil szakot, erről tárgyalt kedden Szalay-Bobrovinczky Vince, a Miniszterelnökség civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az egyetemi vezetőkkel. Mivel a Csongrád-Csanád Megyei Civil Központ új irodájában tartott sajtótájékoztatójuk után ment a helyettes államtitkár az egyetemmel egyeztetni az új szakról, így annak az eredményét nem ismerjük, de a civilek idei pályázatairól is beszélt Szalay-Bobrovinczky.

 

A civilügyekért felelős helyettes államtitkár az idei pályázati forrásokról elmondta, hogy a Csongrád-Csanád vármegye az elnyert összegekkel az országos rangsorban a nyolcadik helyen áll, szétosztható források évről-évre másfél milliárd forinttal nőnek. Az idei áprilisi utalásokkal 11 milliárd forint érkezik a civilek számlájára, az októberben kiírt pályázatokon jövőre már 13 milliárd forintos keretre lehet pályázni.

 

Évente egyébként 11 milliárd forintról döntenek a személyi jövedelemadót fizetők, hogy az adójuk egy százalékát mely szervezetnek szánják. A befizetett szja maradékának egy százalékáról nem rendelkeztek az adófizetők, az a Nemzeti Együttműködési Alapba megy. Ez nagyjából kétszerese annak a 11 milliárdnak, amiről rendelkeznek az adófizetők.

 

A civilek között elosztott összegek húsz százalékáról a Miniszterelnökség saját hatáskörben, a saját preferenciái alapján dönt, ahogy Szalay-Bobrovinczky Vince meg is osztotta a jelen lévő megyei civilekkel, prioritást élveznek a családpolitikát, illetve a vallási irányultsághoz köthető civilek tevékenységét.