A mindennapi tudatosságra nevelik a fiatalokat

Ma délelőtt Kupeczki Nóra, helyettes államtitkár tartott előadást a Krúdys diákoknak, aki elsősorban internetes vásárlások veszélyeiről és a leggyakoribb átverésekről beszélt. A helyszín nem véletlen, hisz az intézmény négy éve nyerte el a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet.
Vass Imre

2023. március 16. 16:20

A mindennapi tudatosságra nevelik a fiatalokat

Március 15-én van a Fogyasztóvédelem Világnapja. Szegeden a Krúdy Gyula Szakképző Iskola 2019-ben nyerte el a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet. Az iskola igazgatója szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerkedjenek ezzel a témával és a mindennapi életük része legyen a tudatosság. Molnár Zoltán elmondta a lényeg, hogy „a gyerekek tudják, mit, honnan és hová.” Hozzátett, náluk a gyerekek olyan ismereteket szerezhetnek, amelyet később felnőttkorukban is jól tudnak használni. Természetesen az iskolában, a tananyagban is megjelennek a fogyasztói tudatosság elemei.

 

Az igazgató szerint a gyerekek fogékonyak a témára, amellyel szinte folyamatosan találkozhatnak, hisz az iskola a mindennapi életben is igyekszik tudatos fogyasztóként működni. 

 

Tavaly a Vajdaságban rendezett fogyasztóvédelmi versenyen az iskola tanulói szép eredményt értek el. Prezentációjukat ma ismét bemutatták a vendégeknek, akik között ott volt az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára is, ő a világnap alkalmából látogatott az iskolába és tartott előadást a gyerekeknek. Kupaczki Nóra szerint fogyasztói társadalomban élünk, ahol már a legkisebbek is aktív fogyasztók, ők is vásárolnak, nem csak a boltban. de sok gyerek már az interneten is. Elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok ismerjék a fogyasztóvédelmi jogokat, azt, hogy mire kell figyelniük a vásárlás során, hogy elkerüljék a problémákat. 

 

 

A helyettes államtitkár mai előadásában elsősorban az internetes vásárlással kapcsolatos gondokról beszélt, hisz ez a fiatalokat kiemelten érintheti, mivel ők gyakran vásárolnak már a világhálón. Hangsúlyozta a fiatalok sokat tudnak segíteni az idősebb korosztálynak ezen a területen, így még fontosabb, hogy tisztába legyenek a jogaikkal. 

 

A Fogyasztóvédelem Világnapjához kapcsolódva idén tizedik alkalommal adták át a Dr. Csada László-díjat, amelyet három szervezet alapított, a Csongrád-Csongrád Vármegyei Kormányhivatal, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület.

 

Petrik Sándor, a Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke elmondta minden évben olyanokat díjaznak, akik a közigazgatás, az oktatás, a civil szféra, illetve a vállalkozási területeken alkotnak maradandót a fogyasztóvédelem területén.

 

Idén a közigazgatási területen végzett munkájáért Dr. Prónay Szabolcs, a SZTE Gazdaságtudományi Kar Üzleti Tudományok Intézetének docense, a civil területen végzett munkájáért Pavlovits Miklós író, újságíró, a vállalkozási területen végzett tevékenységéért pedig Dr. Horváth Károly, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Által Működtettet Független Békéltető Testület elnöke kapta meg az elismerést.