A mesterséges intelligencia lehetőségei

A mesterséges intelligencia az egyik legforradalmibb technológiai fejlesztés. Ez egy általános kifejezés, amely a gépek által megjelenített intelligenciára vonatkozik, és évtizedek óta létezik. A mesterséges intelligencia kutatása robbanásszerűen megnőtt az elmúlt években, és nap mint nap új alkalmazásokat és lehetőségeket fedeznek fel segítségével. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy mit is jelent a mesterséges intelligencia, hogyan működik, hol használják és milyen lehetőségei vannak. SZPONZORÁLT TARTALOM
Szeged.hu

2023. március 07. 17:24

A mesterséges intelligencia
lehetőségei

Mi a mesterséges intelligencia és hogyan működik

A mesterséges intelligencia az emberi intelligencia folyamatainak gépek, különösen számítógépes rendszerek általi szimulációja. A mesterséges intelligencia a számítástechnika olyan területe, amely intelligens viselkedés kialakítására törekszik a robotokban és más gépekben, általában azáltal, hogy képessé teszi őket környezetük érzékelésére és cselekvések végrehajtására. A mesterséges intelligencia (AI) területe olyan rendszereket kíván kifejleszteni, amelyek képesek megérteni az embertől érkező utasításokat. Az AI speciális alkalmazásai közé tartoznak a szakértői rendszerek, a természetes nyelvi feldolgozás, a beszédfelismerés és a gépi látás. Az AI nem csak kódolásra, hanem üzleti célokra is alkalmas. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy olyan feladatokat tud végrehajtani, amelyeket az emberek nagyon fárasztónak találnának, például a Mágnesesrezonancia-képalkotás vizsgálatok értelmezését vagy a szövegek egyik nyelvről a másikra történő fordítását.

 

Hol használják a mesterséges intelligenciát?

A mesterséges intelligencia alkalmazása végtelen lehet. A technológia számos különböző ágazatban és iparágban alkalmazható. Nézzük meg, hogy hol is miképpen használják az AI technológiát:

  1. Játékipar. Az egyik olyan ipar, ahol a mesterséges intelligenciát aktívan használják – a játékipar. A mesterséges intelligencia már évek óta komoly és folyamatosan fejlődő forrása a videojátékoknak. A játékokban az AI lényege, hogy segítségével érzékenyebb, adaptívabb és kihívást jelentő játékokat hoznak létre. A mesterséges intelligencia inkább a játékélmény javítását szolgálja, mint a gépi tanulást vagy a döntéshozatalt. Azokban a játékokban, ahol használják a mesterséges intelligenciát, ez a kiegészítő nagyon fontos lett. Az életszerű helyzetek és azok módosítása lehetőséget adnak a játékosoknak fejlődni a játékban, ami különleges izgalmat ad a játékmenetnek. A játékfejlesztők kihasználják a mesterséges intelligenciát, hogy bonyolultabbá tegyenek a játékokat és ezáltal biztosítják, hogy a játékosok teljesen elmerüljenek a játék által teremtett világban. Sok videojátéknak rengeteg olyan funkciója van, amelyeket mesterséges intelligencia vezérel, de leggyakrabban a nem játékos karakterekben (non-player characters) használják. Ezek olyan karakterek a játékban, akik intelligensen viselkednek, mintha valódi játékosok irányítanák őket, miközben ez nem így van. Ezeknek a karaktereknek a viselkedését mesterséges intelligencia algoritmusok és eszközök határozzák meg, amelyek a tervezési céloknak megfelelően különböző emberi tulajdonságokon alapuló viselkedést hoznak létre. Az AI játékban való használatának másik módja a játékos döntéshozatala. A játékban használt mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy a játékban a játékos által hozott döntések nagyobb hatással legyenek a játékmenetre. A mesterséges intelligenciát szintén nagyon aktívan használják a szerencsejáték iparban. A külföldi és magyar kaszinó oldalak többféleképpen használják az AI-t, például az online szerencsejáték-élmény javítására, jobb algoritmusok létrehozására a játékokhoz, ügyfélszolgálat nyújtására, a problémás szerencsejátékosok azonosításában, az ügyfelek személyes adatainak biztonságában, a csalók azonosításában és úgy tovább.
  2. Egészségügyi ipar. A mesterséges intelligencia megjelenése az egészségügyben nagyon fontos lépés lett. Segít átalakítani a betegek diagnosztizálásának, kezelésének és megfigyelésének módját. Ez a technológia drasztikusan javítja az eredményeket azáltal, hogy pontosabb diagnózisokat állít elő, és személyre szabottabb kezeléseket tesz lehetővé. A mesterséges intelligencia villámgyorsan képes elemezni a hatalmas mennyiségű klinikai dokumentációt, segít az egészségügyi szakembereknek azonosítani azokat a betegségmarkereket és trendeket, amelyeket egyébként figyelmen kívül hagynának. A mesterséges intelligenciát tesztelik és használják az egészségügyi iparban gyógyszerek adagolására és különböző, konkrét betegekre szabott kezelések kidolgozására, valamint a műtőben végzett sebészeti beavatkozások segítésére. A mesterséges intelligencia az egészségügyben valóban a jövőt jelenti – átalakítja a betegek minőségi ellátását, miközben csökkenti a szolgáltatók költségeit.
  3. Az önvezető autók. A még nemrég csak egy ambiciózus ötlet, most már a mi valóságunk. Természetesen továbbra sem gyakori látvány az utakon, de a technológia kész és használható. Az önvezető autók elsősorban a számítógépes látásnak és a mély tanulásnak köszönhetően váltak lehetővé. A nagy felbontású kamerák segítségével érzékelik, mi történik az autó közvetlen környezetében. Ennek eredményeként az autórendszerek reagálhatnak az esetleges akadályokra és elkerülhetik a baleseteket. Az autórendszereket szintén meg kell tanítani a közlekedési szabályok betartására. A mély tanulás az egyik legfejlettebb mesterséges intelligencia technológia, amely az emberi agyhoz hasonlóan működik. Minden adat a többrétegű neurális hálózaton megy keresztül, aminek köszönhetően a képek sokkal átfogóbb módon elemezhetők.

 

Ezen kívül a mesterséges intelligenciát ügyesen használják az olyan ágakban, mint: virtuális asszisztensek, csatbotok, mezőgazdaság, autonóm repülés, biztonság és felügyelet, raktározás és logisztikai ellátási lánc stb.

 

A mesterséges intelligencia villámgyorsan fejlődik és különböző iparágakban már aktívan használják. A jövőjét elsősorban a technológia fejlődése határozza meg. A közeljövőben a mesterséges intelligencia képes lesz átvenni bizonyos munkákat, és akár jobb döntéseket is hozni, mint az emberek különböző területeken. Ez nagyon vonzó lehetőség azok számára, akik lehetőséget látnak benne olyan lehetőségek felfedezésére, amelyekre korábban nem is gondoltak. A mesterséges intelligencia lényege, hogy könnyebbé és jobbá tegye az emberek életét.

 

(X)