A megyei oltási csoport kifejezett kérése volt, hogy a mobil oltópontok Szegedre jöjjenek

Ha teljes kapacitással működik a két mobil oltópont, két nap alatt összesen 720 ember képesek beoltani. Szegeden a kormányhivatal előtt csütörtökön és pénteken ez történik.

2021. május 06. 18:11

Noha két hete járt már a megyében a Magyar Honvédség két mobil oltópontja, azaz két erre a célra kialakított busza, most a megyei oltási munkacsoport kérésére visszajöttek. 

Korábban nyolc kisebb településen végezte a katonaság az oltást. Ezzel szemben most kifejezetten az volt kérés, hogy Szegeden oltsanak. Itt igyekezzenek tehermentesíteni elsősorban a háziorvosok munkáját

– mondta el a kormányhivatal előtti parkolóban tartott sajtótájékoztatóján Juhász Tünde, Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott, a megyei oltási munkacsoport vezetője. 

A Szeged.hu azt vetette fel, hogy szakmailag nem feltétlenül indokolt, hogy Szegedre hívják a honvédség mobil oltópontjait, mert a városban nagyon sok oltópont található. E helyett inkább a kisebb településeket kellene ezen a módon célba venni. 

Juhász Tünde erre reagálva elmondta, hogy

az elmúlt alkalmak során a megyében a kistelepüléseken oltott a honvédség, aminek szegedi jelenléte szerinte azért is indokolt, mert a megyeszékhelyen várnak a legtöbben oltásra.

Juhász Tünde kormánymegbízott és a sajtó. Még több kép a nyitóképre vagy ide kattintva (fotók: Szabó Luca)

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy

a mobil oltóponton kizárólag a Jonhson & Johnson cég Janssen nevű, egydózisú vakcinájával oltanak, ugyanakkor a megyében jelenleg a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Szputnyik-oltóanyag hozzáférhető.

Bőven van oltóanyag – mondta a kormánymegbízott.

A megyei átoltottság mértéke megegyezik az országos adattal

– válaszolta Juhász Tünde egy kérdésre, amihez hozzátette: a mobil oltópontra csütörtökre és péntekre ütemezett időpontokra behívottakat a szegedi háziorvosok segítségével gyűjtötték össze.

A Magyar Honvédség két oltóbuszában zajlik a kormányhivatal előtti oltás. Az oltópontként működő járművek személyzete naponta külön-külön 180 oltásra képes, így a legoptimálisabb esetben 720 ember oltásával végezhet itt két nap alatt.

B. P.