Az Orbán-kormány Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja és bomlasztja Európa egységét a megkérdezettek kétharmada szerint

Ujhelyi István EP-képviselő megbízásából készített közvélemény-kutatást a baloldalhoz köthető Publicus Intézet.
Kovács M. Norbert

2022. március 05. 09:51

Az Orbán-kormány Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja és bomlasztja Európa egységét a megkérdezettek kétharmada szerint

A szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István megbízásából február 3. és 14. között készített országos reprezentatív felmérést a Publicus Intézet. 2006 főt kérdeztek meg Magyarország külpolitikájáról.

 

A kutatás legfontosabb megállapításai:

 

  • A megkérdezettek 67 százaléka inkább egyetért azzal, hogy Orbán Viktor és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva bomlasztja Európai egységét, ezzel veszélyeztetve a kontinens és Magyarország biztonságát. (Az ellenzéki szavazóknál tízből kilenc, a fideszes szavazóknál tízből egy válaszadó szerint igaz ez.)
  • A válaszadók 53 százaléka szerint az Orbán-kormány jelenlegi külpolitikája elsősorban Oroszország érdekeit szolgálja. (Egy évvel ezelőtti még csak a válaszadók negyede gondolta ezt így.)
  • A megkérdezettek 84 százaléka nagyon fontosnak tartja az Európai Unió értékei közül a békét és az együttműködést a tagállamok között.
  • A válaszok 82 százaléka egyetért azzal, hogy Magyarország a társadalmi értékek tekintetében hagyományosan a nyugathoz tartozik, ezért a jövőben is a nyugat felé kell törekednie.
  • 71 százalék inkább nem ért egyet azzal, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy Oroszországhoz közeledjen és ezzel távolodjon az EU-tól és az USA-tól.
  • A válaszadók 88 százaléka inkább egyetért azzal, hogy Magyarország NATO-tagsága biztonságot jelent hazánknak, ezért a NATO-tagság és a NATO-beli együttműködés kiemelt jelentőségű.

 

Fontos megjegyezni, hogy a felmérés még az orosz–ukrán háború előtt készült, így a vélemények az akkori állapotot tükrözik.