A mamelukok lázadása – Besenyei Zsolt jegyzete

A mamelukok először a dualizmus idején tűntek fel a politikában. Mikszáth írt róluk szépen; ők voltak Tisza Kálmán engedelmes kormánypárti képviselői, akik a mandátumokért – tudniillik, hogy legközelebb is őket indítsa a Generális, és zsíros mellékjövedelmekhez jussanak ezzel – mindent megszavaztak, amit a kormány eléjük tett.
Besenyei Zsolt

2023. március 02. 18:29

A mamelukok lázadása – Besenyei
Zsolt jegyzete

Orbán is hasonló rezsimet épített ki. Mivel pártelnökként a jelöltséget illetően vétójoga van, minden fideszes képviselő sorsa és politikai – tehát anyagi – túlélése rajta múlik, tőle függ, az ő kezében van.

 

A mamelukok gyarapodnak szépen, cserébe mindent megszavaznak, önálló gondolatuk nemhogy nincs, de tilos is, hogy legyen.

 

Három éve még azt is megszavazták, hogy ne legyen rájuk szükség. Tudniillik amikor a „133 bátor ember” rábólintott az azóta is fennálló felhatalmazási törvényre, hogy a kormány (azaz egyszemélyben Orbán) nélkülük, jóváhagyásuk és szavazatuk nélkül dönthessen bármiben, nekik legfeljebb utólag kell hozzájárulásukat adni az azóta, egy kormányrendelet értelmében már létező jogi helyzethez.

 

Mindent megszavaztak. Mindent is. Eddig. Mert most állítólag fellázadtak.

 

A hivatalos indoklás szerint a Fidesz–KDNP azért tolja el két héttel Finn- és Svédország NATO-csatlakozásának parlamenti ratifikációját, mert „a frakciószövetségben olyan sokan vannak, akik a svéd és finn részről a magyar jogállamiságot érő, szerintük alaptalan kritikák miatt vonakodnak támogatni a két ország NATO-tagságát a viták rendezése előtt, hogy nem lenne meg a szükséges többség”.

 

  • Azaz a mamelukok fellázadtak.
  • Orbán nem uralja még saját frakcióját sem.
  • Demokrácia van itt, kérem, nem parancs- és önkényuralom.

 

Mivel feles törvényről van szó, amit az ellenzék minden bizonnyal megszavaz, 97 kormánypárti képviselőnek kellene nemet mondani a ratifikációra, hogy a javaslat ne menjen át. Azaz Balla György frakcióvezető-helyettes szerint a Fidesz–KDNP képviselőinek legalább kétharmada ellenzi a kormány hivatalos álláspontját, amely támogatja a két északi ország NATO-csatlakozását.

 

Egészen példátlan helyzet. A NER tizenhárom éves története alatt még egy-egy kiszavazóra, a frakciófegyelemmel és a kormányállásponttal szembehelyezkedő képviselőre is alig volt példa, a saját jogfosztásukat is lelkesen megszavazták.

 

Erre most közel százan lázadnak föl? Hallatlan!

További furcsaság, hogy a KDNP jelezte, hogy ők egyáltalán nincsenek fölháborodva a jogállamiságot érő kritikák miatt: ők testületileg támogatják a NATO-bővítést.

 

Ami arra utal, hogy a Semjén-párt tudatában van a további halasztás és a burkolt fenyegetés várható nemzetközi visszhangjának, és meg akarja előzni, hogy őket is kizárják az Európai Néppártból. (Amikor a Fidesz három éve – megelőzve, hogy kizárják – kilépett, a KDNP-ről elfeledkeztek.)

 

A NER többi része is elbábozza, hogy itt demokratikus véleménykülönbségről, nem pedig tudatos fenyegető, zsaroló akcióról van szó. Veresné, az államfő is sürgette a parlamentet – en bloc, és dehogy a kormánypártokat –, hogy szavazzanak, valamint szavazzanak egyetértőleg.

 

A svéd–finn NATO-csatlakozásról az orosz katonai fenyegetettség miatt tavaly tavasszal döntöttek a helsinki és stockholmi kormányok. A kérelmet június végén nyújtották be, még a következő hónapban megszavazta huszonnyolc tagállam parlamentje. Mindegyik, kettő kivételével: se Ankara, se Budapest nem döntött róla.

 

A török diktátor, Erdoğan el is mondta, hogy engedményeket és kurd politikusok kiadatását várja cserébe a támogatásáért.

 

Orbán ilyet nem mondott, csak az időt húzta.

A parlament nyáron nem ülésezett. Ősszel a hivatalos indoklás szerint azért nem ért rá a dologgal foglalkozni, mert a jogállamisági törvények lefoglalták. Télen társadalmi egyeztetés alatt volt a téma, ami a nemzetközi szerződéseknél merőben szokatlan.

 

Most meg, állítólag, fellázadt volna a fideszesek kétharmada, és küldöttséget – Hende Csabát és Németh Zsoltot – menesztenek Északra. Bár hogy miért, azt nem lehet tudni.

  • Azt akarják talán, hogy vonják vissza a magyar korrupciós és antidemokratikus állapotokat érintő kritikájukat? Nem fogják szembeköpni magukat.
  • Hogy Svédország, mint az EU Tanácsának soros elnöke intézze el, hogy szűnjön meg a kondicionalitás, és jöjjön végre az életmentő uniós segély? Ha akarna, se tudna ilyet tenni: Svédország csak egy a huszonhét tagállamból, a többiek álláspontjára nincs befolyással.
  • Akkor az EU többi tagállamát (akik túlnyomórészt egyúttal NATO-tagok is) zsarolná ezzel Orbán?

 

A dolog voltaképpen tét nélküli, mert a Fidesz bólintana rá a szervezet bővítésére, az nem kerül hatályba, amíg Ankara is nem teszi meg ugyanezt.

 

És ő egyelőre nem fogja. Viszont májusban választás lesz Törökországban, és van rá esély, hogy változik a rendszer. Akkor viszont Magyarország marad az egyetlen ellenálló, csak most lehet learatni ennek az eshetőségnek a gyümölcseit, mert ha Erdoğan nyer, elveszik még Orbán látszólagos zsarolási potenciálja is.

 

Ha némi kis engedményt (néhány száz- vagy ezermilliárd forintnyi segélyt) ki lehet zsarolni, akkor azt most lehet. A mamelukok lázadása ehhez csak színjáték és ködfüggöny, amin persze mindenki átlát Magyarországon, Európában és Amerikában.

 

De azt mégse mondhatják Orbánnak, legalábbis nyilvánosan, hogy parancsolja meg a szolgáinak az igent, elvégre demokráciában élünk, ahol a politikai vélemény és a képviselői mandátum is szabad. Legalábbis elvileg.

 

És akkor Orbán egy svájci lapnak azt mondta, hogy magától Putyintól tudja, amikor tavaly februárban Moszkvában volt, hogy „Magyarország NATO-tagsága nem probléma számára”.

 

Hát hogy is volna az? Öröm az ilyen szövetséges az ellenség táborában. Ha valamilyen történelmi véletlen okán Magyarország éppen nem volna NATO-tag, magának Putyinnak kellene elérni, hogy belépjen.

Mondjuk a következmények ismeretében még egyszer nem vennék fel.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind