A magyaroknak meg kell érteniük, hogy ha a kormányuk így folytatja, annak Magyarország uniós tagsága lehet az ára

Ezt Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszter mondta a Magyar Nemzetnek a Stop Soros-törvénycsomag kapcsán.

2018. február 20. 15:14

A magyaroknak meg kell érteniük, hogy ha a kormányuk így folytatja, annak Magyarország uniós tagsága lehet az ára

Telefoninterjút adott a Magyar Nemzetnek Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszter, miután a napokban Szijjártó Péter elvakult bevándorláspárti, a migrációt támogató politikusnak nevezte, aki Soros György kottájából játszik és gyűlöli Magyarországot. Ezt azért mondta a magyar diplomácia vezetője, mert Asselborn nemrég a német Der Tagesspiegelnek adott interjúban bírálta a magyar kormányt a Stop Soros-törvénycsomag miatt. 

Most a luxemburgi külügyminiszter a Magyar Nemzetnek azt mondta:

Nem gyűlölöm Magyarországot, sem Szijjártó Pétert vagy Orbán Viktort. Ez az ügy nem az egyénekről szól, hanem az alapelvek, értékek, jogszabályok és emberi méltóság tiszteletéről minden uniós tagállamban. Nem fogadhatjuk el, hogy a menedékkérők megsegítésén dolgozó civil szervezeteket büntessenek. Ilyen módszerek csak autoriter rendszerekben léteznek, és teljesen méltatlanok a demokratikus Európai Unióhoz. Ez a hozzáállás a rászorulókkal szemben egyáltalán nem tükrözi a keresztény értékeket, melyeket Orbán Viktor oly büszkén védelmez Európában.

Mivel Szijjártó azt nyilatkozta, Asselborn Soros György embere, ezért a lap rákérdezett, hogy valóban a Soros-tervet próbálja-e végrehajtani, amire a külügyminiszter azt válaszolta, hogy soha nem találkozott még Soros Györggyel, és azt sem tudja mi az a Soros-terv!

A politikus legerősebb mondata akkor hangzik el az interjúban, amikor a magyar kormány politikájának lehetséges következményeiről beszél. 

A magyar embereknek viszont meg kell érteniük, hogy ha olyan kormányuk van, amely így folytatja, akkor annak Magyarország uniós tagsága lehet az ára.

A Magyar Nemzet újságírója erre felvetette, hogy egy országot viszont nem lehet csak úgy kirúgni az unióból, amire a külügyminiszter úgy felelt, hogy 

Jogilag valóban nem lehet, de ha egy ország olyan irányba megy, amely többé már nem követi az Európai Unió szellemét, amiért az egész szervezetet létrehozták, akkor vége van. Ez nem csak a szerződésekről szól, hanem arról is, hogy tagja vagy a közösségnek, vagy többé már nem? Elfogadod a szabályokat, vagy sem? 

Az Orbán-kormány tagjait sokszor bírálják az utóbbi időben azzal, hogy míg idehaza unióellenes, kemény hangú kommunikációt folytatnak, addig a nemzetközi tárgyalásokon ennél sokkal visszafogottabbak. Az interjúban ezzel kapcsolatosan azt kérdezték Asselborntól, hogy Szijjártó Péter a személyes találkozásokon is olyan keményen fogalmaz-e, mint tette azt az MTI-nek eljuttatott közleményében luxeumburgi kollégájával kapcsolatosan. Asselborn szerint azonban személyesen tejesen normális a kapcsolatuk egymással, és neki nincs is konkrétan Szijjártóval semmi gondja.

A luxemburgi diplomáciai vezető arra is kitért, hogy számára már csak azért is visszás az Orbán-kormány jelenlegi politikája a menekültekkel kapcsolatosan, mert még emlékszik rá, hogy 1956-ban milyen sok magyar ember érkezett Luxemburgba, amikor menekülniuk kellett a hazájukból, mint most például a szíreknek.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Kiemelt kép: KKM / Kovács Márton / MTI

Tovább olvasom