A magyarok többsége szerint gazdasági válság van

A magyar választók többsége gazdasági válságot érzékel, a teljes népesség valamivel több mint fele szerint a magyar állam válságos pénzügyi helyzetbe került, derült ki a Závecz Research friss kutatásából, amelyet a Telex ismertetett.
Kékes Viktória

2022. március 24. 08:38

A magyarok többsége szerint gazdasági válság van

Ebben a kutatásban is látványos a különbség a kormánypárti és az ellenzéki szavazók gondolkodása között. Előbbiek 18 százaléka, utóbbiak 93 százaléka értett egyet azzal a megállapítással, hogy a magyar gazdaság rosz helyzetben van. A bizonytalanok többsége, 55 százaléka szerint is helytálló ez a megállapítás.

 

Forrás: Závecz Research

A válaszadók többsége (57 százaléka) egyetért azzal az ellenzéki kijelentéssel, miszerint Magyarország pénzügyi helyzete javulna, amennyiben az Európai Unió által a jogállami problémák miatt visszatartott támogatási pénzek megérkeznének az országba. Ami érdekes - emeli ki a Telex - hogy itt többségben vannak a a Fidesz-szavazók:

Forrás: Závecz Research

A többség (51 százalék) szerint Márki-Zay Péter sikeresen tudna tárgyalni az uniós pénzek hazahozataláról, míg Orbán Viktorról ezt csak 36 százaléknyian feltételezik.

Forrás: Závecz Research

A kutatásnak fontos aktualitást ad, hogy a miniszterelnök pénteken levelet írt az Európai Bizottság elnökének, amiben arról tájékoztatta, hogy mégis igényt tartana a helyreállítási alapból Magyarorországnak járó hitelre. (Magyarországnak 2511 milliárd forintnyi támogatás és további legfeljebb 3384 milliárd forintnyi hitel járna a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállításának elősegítésére járó alapból.) Ezt eddig azért utasította el a magyar kormány, mert el akarta kerülni a túlzott eladósodást. Magyarország egyelőre a támogatást sem kapta meg a korrupciós kockázatok miatt.