A Magyar Posta beismerte, amit eddig is tudtunk: soha nem nyitják ki az „ideiglenesen bezárt” tizenkét szegedi kispostát

Tavaly novemberben a tizenkilenc szegedi postahivatal közül tizenkettőt bezárt a Magyar Posta. Akkor azt mondták, az energiaválság miatt ideiglenesen kerül csak lakat a kispostákra, de sejteni lehetett, hogy végleg megszűnnek. Azóta a Posta bejelentette, ezerkétszáz alkalmazottat küld el. Ez akár nyílt beismerés is lehet: ha nem nyitnak ki a posták, postásokra sem lesz szükség. Szegeden elterjedt az a hír is, hogy már el is kezdték kiüríteni a bezárt épületeket.
Rafai Gábor

2023. március 21. 08:43

A Magyar Posta beismerte, amit
eddig is tudtunk: soha nem nyitják ki az „ideiglenesen bezárt” tizenkét szegedi
kispostát

A szeged.hu újságírói a hét elején ugyan nem találtak olyan bezárt postát a városban, ahonnan kipakolták volna a bútorokat, számítástechnikai eszközöket, de olyat se, amit kinyitottak volna.

 

Email-ben érdeklődtünk a Magyar Posta kommunikációs osztályától: mikor nyitják ki az „ideiglenesen bezárt” szegedi kispostákat. 

 

Gyakorlatilag azt a választ kaptuk, hogy soha!

 

„Megállapítást nyert, hogy a Magyar Posta Zrt. a 2200 postahely fenntartásával továbbra is lényegesen túlteljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, hiszen az előírtnál mintegy 600 postával több áll az ügyfelek rendelkezésére. Ez a postahelyi ellátottság nemzetközi szinten is kiemelkedő, miközben a háború és a szankciók okozta energiaválság miatt a társaság működtetésének költségei továbbra is jelentősek. Mindezeket figyelembe véve a Magyar Posta Zrt. azt a döntést hozta, hogy nincs lehetőség az ideiglenesen szünetelő posták újra nyitására.” – írták válaszlevelükben.

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

A hivatalos közlemény szerint a „szolgáltatási színvonal nem csökken, a racionalizálást részben az elmúlt évek hatékonyságjavító fejlesztései teszik lehetővé.”

 

Ez már csak azért is furcsa kijelentés, mert Szegeden egész városrészek – Újszeged, Petőfitelep – és sok tízezer ember maradt postahivatal nélkül, ők egészen biztosan nem érzik úgy, hogy a „szolgáltatási színvonal nem csökkent”.

 

Szeged volt az egyetlen olyan magyar nagyváros, ahol a hivatalok jóval több mint a felét, tizenkilencből tizenkettőt bezártak. Valósággal leradírozták a több évtized alatt kialakult postai hálózatot a városban. A szegediek több ezer aláírást is gyűjtöttek a postáik védelmében, de ezzel sem tudták elérni, hogy legalább néhányat újranyissanak.

 

 

A postától kapott válaszban arra is kitérnek, hogy „a Magyar Posta Zrt. új partneri programot hirdetett a postai szolgáltatások szélesebb körben történő elérhetővé tétele érdekében önkormányzatok, vállalkozások – élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok – és egyéb partnerek számára, valamint megújított feltételekkel továbbra is lehetőséget biztosítunk a posták szerződés alapján történő Magyar Posta Zrt. általi üzemeltetésére.”

 

Magyarul, az állami tulajdonú Magyar Posta a törvényben állami feladatként rögzített feladatait átadná az önkormányzatoknak és a helyi vállalkozásoknak.

 

Szerintük egyébként minden rendben van a postabezárások körül, mert „Szeged város lakossága 159.095 fő, a településen – a jogszabályi kötelezettséget túlteljesítve – jelenleg 8 posta üzemel. Szeged város önkormányzata 2022. november-december hónapban nem kezdeményezett tárgyalást a posták újra nyitása érdekében, a Magyar Posta Zrt. 2023. február 13-án polgármester urat tájékoztatta a lehetőségekről.”

 

 

Érdeklődünk azután is, mi lesz az eddig használt ingatlanok sorsa. Információink szerint a Szegeden bezárt tizenkét postahivatal közül egyedül a Csaba utcai modern, energiatakarékos épület volt csak a Magyar Posta tulajdona, a többit bérelték. Bár ennek az épületnek a sorsára külön is rákérdeztünk, választ nem kaptunk.

Vélemények

mutasd mind