MOK: Csendesen zárnak be kórházi osztályokat, „recseg-ropog a közellátás teljes rendszere”

Svéd Tamás szerint a Pintér Sándor kinevezése óta eltelt időben az egészségügyben korábban megindult, kedvezőtlen folyamatok nem álltak és nem állnak meg.
Kékes Viktória

2022. augusztus 04. 07:50

MOK: Csendesen zárnak be kórházi osztályokat, „recseg-ropog a közellátás teljes rendszere”

„A kecskeméti, majd a szegedi urológiai ellátás ellehetetlenülése mellett recseg-ropog a közellátás teljes rendszere. Csendesen szűnnek meg, zárnak be meghatározatlan időre osztályok, részlegek, műtők” 

 

– olvasható Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárának szerdai, Sodródva lendületlenül című bejegyzésében. A MOK titkára szerint a bezárások, szünetelt működések indokai változatosak: CT karbantartás, műtőfelújítás, klíma- vagy liftszerelés, átszervezés, költözés zajlik. Ezek egy része természetesen valós tevékenység. Igen jelentős része azonban fedősztori. 

 

A valódi okok ugyanis kevésbé változatosak: leggyakrabban egyszerű dolgozói létszám hiányról van szó.

 

Ennek okai Svéd szerint:

 

  • A közellátás sok, szétszórt telephellyel üzemel, a terület pedig már a járvány előtti években is létszámhiánnyal küzdött.
  • A magánegészségügy tovább erősödött, ez pedig mind az orvosokra, mind a szakdolgozókra jelentős elszívó erőt gyakorol.
  • A szolgálati jogviszony bevezetése miatt sokan felmondtak.
  • A hálapénz törvényi betiltását követően elmaradt a megígért újraszabályozás, emellett nem lett tisztázva a köz- és magánellátás viszonya, átjárhatósága.
  • Az új katatörvény miatt az egyes orvosok és a szakdolgozók egy része is átgondolja, megtartsa-e a másod- vagy harmadállását az ügyeleten vagy a sürgősségi osztályokon.

 

Svéd szerint az egészségügyben további tartalékok nincsenek, a kialakult helyzetet rövid távon átvezénylésekkel, szervezésekkel lehetne kezelni, hosszú távon pedig az ellátóhelyek összevonásával.

 

Előbbihez azonban be kellene ismerni, hogy baj van a fedősztorik helyett, utóbbihoz pedig egyértelmű szándék és erős akarat kellene. Ez papíron megvan ugyan, de „a pillanatnyilag zajló folyamatok épp az ellenkező irányba látszanak mutatni”.

 

Svéd szerint továbbra is tabu Magyarországon kórházat, osztályt véglegesen bezárni, így aztán a redundáns, széttagolt rendszer fennmarad, de mivel dolgozóból egyre kevesebb van, az átvezénylés, racionalizálás pedig egyelőre nem valósul meg, az ellátás hatékonysága folyamatosan csökken. 

 

A 444.hu nyomán épp tegnap írtunk arról, hogy országszerte 43 olyan intézmény van, ahol azért kellett szüneteltetni valamilyen ellátást, mert nincs elég orvos vagy ápoló. Előfordul, hogy ez csak átmeneti időszakra szól, mint például amikor másfél hétre leállt a szegedi egyetemen az urológia, de van, ahol hónapok óta szünetelnek kórházi osztályok, és nem tudni, mikor nyitnak ki újra, ha kinyitnak egyáltalán.