A magyar kultúra napja: programok online, koszorúzás „élőben”, a Dóm téren

Az idei kultúra napi programok többségét a járvány miatt online rendezik meg a város kulturális intézményei, közösségei. A veszélyhelyzet ellenére sem maradt el viszont a hagyományos megemlékezés a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban, ahol a város nevében Kozma József koszorúzta meg Kölcsey Ferenc szobrát.

2021. január 22. 13:49

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát.

A nemzeti imádságként számon tartott mű „születésére” a Magyar Kultúra Napjával emlékezünk, amikor a város kulturális intézményei, közösségei hagyományosan koszorúzással és főhajtással róják le kegyeletüket nemzeti himnuszunk szerzője előtt Dóm téri szobránál.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca Dóm téri képeit a koszorúzásról

Az idén a város koszorúját Kozma József, az önkormányzat kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának elnöke helyezte el a költő Nemzeti Emlékcsarnokban található szobránál.

A kultúrának a nemzetet, a közösséget megtartó és fenntartó erejével mindannyian tisztában vagyunk. Nem véletlen, hogy éppen a magyar nemzet egészét, múltját és jövőjét megidéző Himnuszunk születésének évfordulója a magyar kultúra napja. Ebben a nehéz, járvánnyal sújtott helyzetben éppen azok a nemzetek, nagyobb vagy kisebb közösségek tudnak hamarabb túljutni a nehézségeiken, ők tudnak jobb válaszokat adni a kihívásokra, akiknek a kultúrája is erősebb – fogalmazott Kozma József.

A város kulturális intézményei, autonóm közösségei – többek között a Szegedi Nemzeti Színház, a Kövér Béla Bábszínház és az IH Rendezvényközpont képviselői – is koszorúzással rótták le kegyeletüket Kölcsey Ferenc emléke, valamint nemzeti kultúránk előtt a Dóm téri panteonban.

rag

Címlapon

mutasd mind